Románia kevesebb katonát és rendőrt küld jövőre külföldi szolgálatra

Külföld, 2020.05.27

Románia kevesebb katonával, rendőrrel és civillel vesz részt jövőre a nemzetközi missziókban - közölte szerdán Klaus Iohannis államfő.

A jövő évben a román hadsereg 1940 katonája és civil alkalmazottja vállal szerepet a külföldi békemissziókban, 436-tal kevesebb, mint idén. A román belügyminisztérium ugyanakkor 1940 rendőrrel és csendőrrel fog részt venni a NATO, Európai Unió, EBESZ és ENSZ égisze alatt szervezett missziókban: ez 181-gyel marad el az idei létszámtól. Erről a nemzetbiztonsági kérdésekkel foglalkozó Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) ülésén született döntés.

A testület elfogadta Románia 2020-2024-es időszakra szóló nemzeti védelmi stratégiát is. A NATO-tagországok kollektív védelmére és az ország saját intézményrendszerének megerősítésére alapozó új román védelmi stratégia tágabb összefüggésben a nemzetbiztonság külpolitikai, közrendvédelmi, oktatási, egészségügyi, gazdasági, környezetvédelmi, energetikai és kiberbiztonsági vetületeire is kiterjed.

"Romániának meg kell védenie polgárait, bárhol is tartózkodnának, szavatolnia kell biztonságukat, tiszteletben kell tartania jogaikat, intézményeit pedig a polgárok szolgálatába kell állítania. Románia ugyanakkor olyan ország, amely megvédi értékeit, érdekeit, jelképeit, de nemzeti javait és erőforrásait is" - hangsúlyozta Iohannis, a védelmi stratégiát bemutató sajtónyilatkozatában.

Románia főleg az Oroszország és a NATO viszonyának megromlásával, a terrorizmus terjedésével, valamit a hibrid hadviseléssel és a kiberbűnözéssel kapcsolatos fenyegetésekkel számol, ugyanakkor külpolitikája és biztonságpolitikája alappilléreinek tekinti az Egyesült Államokkal ápolt stratégiai partnerséget, valamint NATO- és EU-tagságát.

Az ország új nemzeti védelmi stratégiáját a parlamentnek is meg kell még erősítenie.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!