Románia népszerűsítéséért kapott kitüntetést a hivatalos látogatáson Bukarestben tartózkodó brit trónörökös

Külföld, 2017.03.29

Romániai karitatív tevékenysége elismeréseként és az ország népszerűsítéséért Románia Csillagának nagykeresztjével tüntette ki Klaus Iohannis román államfő Károly walesi herceget, aki szerdán kezdte meg háromnapos hivatalos látogatását Romániában.

A brit trónörökös rendszeres vendégnek számít Romániában, Erdélyben több házat is vásárolt, amelyeket évente felkeres, de 1998 óta most másodszor tesz hivatalos látogatást az országban.

A herceg négyszemközti megbeszélést folytatott Klaus Iohannis román államfővel, megbeszélésük központi témája - a bukaresti elnöki hivatal előzetes tájékoztatása szerint - a két ország közti stratégiai partnerség elmélyítése volt, a közös biztonsági erőfeszítéseket is beleértve. A megbeszélés tervezett témái között kiemelték a Brexit után várható fejlemények áttekintését, különös tekintettel a Nagy-Britanniában élő román közösség helyzetére.

Károly herceg csütörtökön a román miniszterelnökkel és a román ortodox egyház pátriárkájával is találkozik, pénteken pedig kulturális intézményeket keres fel Bukarestben.

A walesi hercegnek a székelyföldi Zalánpatakon (Valea Zalanului) és a Brassó megyei Szászfehéregyházán (Viscri) van háza, ez utóbbiban Prince of Wales képzési központot létesített. Többször is lelkesen nyilatkozott az ember és a környezet sajátos erdélyi viszonyáról, amelyet szerinte Európa más tájain már alig lehet megtalálni.

A brit királyi család erdélyi magyar gyökerekkel is rendelkezik: II. Erzsébet királynő ükanyja, Rhédey Klaudia a Maros megyei Erdőszentgyörgyön született 1812-ben és az ottani Rhédey-kastélyban nevelkedett.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!