Romániában csaknem 96 ezer látássérült ember él

Külföld, 2018.10.15

Romániában csaknem 96 ezer látássérült ember él, akik közül 2770 gyerek - közölte hétfőn a román munkaügyi minisztérium a látássérültek nemzetközi napja alkalmából.

Lia Olguta Vasilescu miniszter elmondta: Románia elfogadta az ENSZ fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló egyezményét, amelynek értelmében alapvetően meg kell változtatni a társadalom mentalitását a fogyatékossággal élő személyekkel kapcsolatban.

Ez a nehéz és lassú folyamat még távolról sem zárult le Romániában, de a hatóságok igyekeznek minden erőfeszítést megtenni, hogy javítsák a fogyatékossággal élők életkörülményeit - tette hozzá.

Emlékeztetett arra, hogy a kormány az idén kétszer emelte meg a fogyatékossággal élők anyagi juttatását, a látássérültek számára pedig csökkentették a nyugdíjra jogosító munkaviszony időtartamát.

Hivatalos adatok szerint a 19 millió lakosú Romániában több mint 805 ezer, fogyatékossággal élő személy él, csaknem 40 százalékuk állapota súlyos, 98 százalékuk családjuk gondozásában van. A fogyatékossággal élő személyek mintegy 53 százaléka nő.

Az ENSZ 1969-ben döntött a látássérültek nemzetközi napjának megrendezéséről. A cél a figyelem felhívása a vakok és gyengénlátók sajátos helyzetére, keresve gondjaik megoldásának lehetőségeit, a társadalomba való beilleszkedésük útját.

A világon a vakok száma 40-45 millióra tehető.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!