Romániában először tavaly haladta meg a számlás mobilelőfizetések száma a feltöltőkártyásokét

Külföld, 2017.05.17

Romániában tavaly első ízben haladta meg a számlás mobilelőfizetések száma az aktív feltöltőkártyásokét - közölte a román távközlési hatóság (ANCOM) szerdán.

Tavaly év végén 22,9 millió mobilszám volt használatban a 19,7 milliós állandó lakosságú Romániában, amiből 11,5 millió számlás, 11,4 millió feltöltőkártyás volt. A számlás előfizetések száma 8 százalékos növekedést, míg a feltöltőkártyásoké 9 százalékos csökkenést mutat 2015-höz képest. Románia azon ritka uniós országok közé tartozik, ahol még névtelenül lehet feltöltőkártyát vásárolni, miután az alkotmánybíróság megsemmisítette a kártyás díjcsomagok névtelenségét eltörlő 2014-ben elfogadott törvényt.

Az átlagos romániai felhasználó tavaly havonta 1 óra 4 percet beszélt a vezetékes hálózatokon, illetve 4 óra 17 percet a mobil hálózatokon.

Bár évről évre csökken a különbség, továbbra is a vezetékes telefonok használói beszélnek többet hívásonként, átlagosan több mint három percet, míg a mobil hívások átlagos időtartama 2 perc 37 másodperc volt.

A felhasználók az előző évinél 10 százalékkal kevesebbet beszéltek saját szolgáltatójuk hálózatában, a más hálózatokba irányuló hívások ideje viszont 36 százalékkal növekedett. A romániai felhasználók 10 százalékkal kevesebb - átlagosan havi 67 - rövid szöveges üzenetet (SMS) küldtek tavaly.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!