Romániai népszavazás - A férfi és nő házasságán alapuló család fogalmának alkotmányba iktatásáról döntenek a választók

Külföld, 2018.10.06

A férfi és nő házasságán alapuló család fogalmának alaptörvénybe iktatásáról dönt Románia csaknem 19 millió választópolgára a szombaton és vasárnap megrendezendő kétnapos alkotmánymódosító népszavazáson.

A referendum sikere esetén úgy pontosítják az alaptörvényt, hogy a család "egy férfi és egy nő önkéntes elhatározásával létrehozott házasságon" alapul, meggátolandó az azonos neműek házasságkötésének legalizálását. A hatályos román alkotmányban a nemsemleges "házaspárok" fogalom szerepel.

Az egyházi hátterű Koalíció a családért nevű ernyőszervezet több mint hárommillió választó által aláírt alkotmánymódosító polgári kezdeményezését háromnegyedes többséggel fogadta el a bukaresti parlament, a módosítás hatályba lépéséhez azonban érvényes és eredményes népszavazásnak is meg kell erősítenie.

A család fogalmának pontosítását célzó alkotmánymódosító népszavazás akkor lesz érvényes, ha a választói névjegyzékben szereplők több mint 30 százaléka (több mint 5 millió 685 ezer választó) leadja voksát, és a névjegyzékben szereplő polgárok több mint 25 százaléka (csaknem 4 millió 738 ezer polgár) igennel voksol.

Belföldön csaknem 19 ezer, külföldön pedig majdnem 400 szavazókörzetet rendeztek be. Mindenki a lakhelye szerinti választókörben szavazhat, vagy ha más településen tartózkodik, bármelyik szavazókörzetben feliratkozhat a pótlistára és leadhatja voksát. Külföldön mindenki pótlistára szavaz. Magyarországon a román nagykövetségen (Budapest, Thököly út 72.), valamint Románia gyulai (Munkácsy u. 12.) és szegedi (Kelemen László u.5.) főkonzulátusán alakítanak ki egy-egy szavazókört.

A népszavazás kétnapos lesz, a szavazókörök szombaton és vasárnap is mindenütt helyi idő szerint 7-től 21 óráig tartanak nyitva.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!