Romániai népszavazás - A kezdeményezők tiltakoznak a referendum pártpolitikai beskatulyázása ellen

Külföld, 2018.09.20

A család alkotmányos meghatározásának módosításáról kiírt romániai népszavazás politikai kisajátítása és beskatulyázása ellen tiltakozik az alkotmánymódosítást kezdeményező Koalíció a családért nevű egyházi hátterű ernyőszervezet.

Csütörtökön kiadott közleményükben leszögezik: a több mint hárommillió aláírással támogatott polgári kezdeményezés semmiképp sem köthető a Szociáldemokrata Párthoz (PSD) vagy a PSD-kormányhoz. A szervezet csak az aláírásgyűjtés támogatásáról írt alá annak idején együttműködési megállapodást a kormányzó PSD-ALDE szociálliberális koalíció pártjaival és az ellenzéki Nemzeti Liberális Párttal (PNL).

Rámutatnak: magát az alkotmánymódosító törvényjavaslatot sem lehetett volna elfogadni a szükséges több mint kétharmados többséggel a parlamentben ellenzéki támogatás nélkül. A népszavazást Románia kormánya és nem a PSD szervezi, ezért aki a kormány politikai színe miatt akarja bojkottálni a népszavazást, az legyen következetes, és a jövő évi elnökválasztásra se menjen el szavazni, ha azt ugyanaz a PSD-kormány szervezi - érvelt állásfoglalásában az alkotmánymódosítást kezdeményező szervezet.

A közlemény szerint a népszavazáson nem valamely párt mellett vagy ellen kell állást foglalni, a kezdeményezés a család fogalmának akar alkotmányos védelmet biztosítani, és "az élet természetes rendjének megőrzéséről" szól. A Koalíció a családért szerint a "gender-ideológia" radikálisai agresszív médiakampányt folytatnak a román ortodox egyház ellen: a szervezet ezt elítéli, és arra kéri híveit, ne válaszoljanak erre hasonlóan "erőszakos és vulgáris" nyelvezettel.

Romániában október 6-án és 7-én rendezik meg azt az alkotmánymódosító népszavazást, amely úgy pontosítaná az alaptörvényt, hogy a család "egy férfi és egy nő" házasságán" alapul, meggátolandó az azonos neműek házasságkötésének legalizálását. A hatályos alkotmányban a "házastársak" fogalom szerepel.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!