Romániai népszavazás - Az RMDSZ részvételre és lelkiismeret szerinti szavazásra buzdít

Külföld, 2018.09.21

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) arra buzdítja szimpatizánsait, hogy vegyenek részt a család alkotmányos meghatározásának a módosításáról október 6-7-én tartandó romániai népszavazáson, és szavazzanak a lelkiismeretük szerint.

A szövetség álláspontját hosszas vita után pénteken fogadta el a Szövetségi Állandó Tanács (SZÁT). Kelemen Hunor RMDSZ-elnök a testület kolozsvári ülése után tartott sajtótájékoztatón elmondta: még a népszavazás kiírása előtt közvélemény-kutatást készíttetett a szövetség az erdélyi magyarság körében, s ez azt mutatta ki, hogy az elsöprő többség konzervatív álláspontot képvisel a család meghatározása ügyében.

Ezt is figyelembe véve kérik azt, hogy az emberek éljenek a szavazati jogukkal, vegyenek részt a népszavazáson, és szavazzanak a lelkiismeretük szerint. Hozzátette: olyan toleráns közös álláspontot alakítottak ki, amelyik a megbékélést teszi lehetővé, és amelyikbe mindenki személyes meggyőződése belefér.

"A különböző véleményeknek egymás mellett el kell férniük. (...) Ha a vélemények nem férnek el egymás mellett, előbb-utóbb az emberek sem fognak elférni egymás mellett" - magyarázta a döntés hátterét Kelemen Hunor.

Korábban az RMDSZ ügyvezető elnöke, Porcsalmi Bálint a Maszol.ro portálnak adott interjúban kijelentette: a család meghatározásához kapcsolódó alkotmánymódosítás jogi értelemben fölösleges és értelmetlen, társadalmi szempontból kirekesztő, politikai szempontból pedig káros és hamis, ezért nem fog részt venni ezen. Hasonló álláspontra helyezkedett a közösségi médiában Horváth Anna, az RMDSZ önkormányzatokért felelős ügyvezető alelnöke.

Romániában állampolgári kezdeményezésre tartanak népszavazást október 6-7-én, amelynek tétje, hogy az alkotmány "egy férfi és egy nő önkéntes elhatározással létrehozott házasságaként" határozza meg a családot, megakadályozva ezáltal, hogy törvényt hozzanak az azonos nemű párok házasságáról.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!