Romániai népszavazás - Befejeződött a voksolás, valószínűleg érvénytelen a referendum

Külföld, 2018.10.07

Romániában befejeződött a férfi és nő házasságán alapuló család fogalmának alkotmányba iktatásáról kiírt kétnapos népszavazás vasárnap, helyi idő szerint 21 órakor.

A román média biztosra veszi, hogy a részvétel nem érte el a 30 százalékos érvényességi küszöböt.

A központi választási bizottság (BEC) urnazárás előtt fél órával ismertette utolsó becslését, amely szerint vasárnap 19 óráig országszerte megközelítőleg 3 millió 450 ezer választópolgár járult az urnákhoz, vagyis a választói névjegyzékben szereplők 18,87 százaléka.

A BEC más voksolásoktól eltérően nem nevesített egyetlen közvélemény-kutató intézet sem, amely akkreditációt igényelt és kapott volna, hogy az urnáktól távozók nyilatkozatai alapján készítsen felmérést (exit poll). Szakszerű mintavételezés hiányában különböző médiumok saját telefonos vagy internetes felméréseikre alapozott, vagy a politikai pártok párhuzamos adatfeldolgozásából származó becsléseket közöltek a valószínűsíthető végleges részvételi adatról, amelyet többnyire 20 százalék körülire tettek.

A BEC helyi idő szerint 22.30-kor hozza nyilvánosságra mintavételezésen alapuló becslését a részvételi arányról. A nem hivatalos végeredményt várhatóan hétfőn teszik közzé.

Romániában az alkotmány módosításához arra van szükség van, hogy a parlament által legalább kétharmados többséggel megszavazott tervezetet a választói névjegyzékben szereplők legalább 25 százaléka "igen" szavazattal támogassa egy érvényes referendumon. A népszavazás akkor érvényes, ha a választói névjegyzékben szereplők legalább 30 százaléka leadja voksát.

A mostani alkotmánymódosítást az egyházi hátterű Koalíció a családért nevű, 44 egyesületet tömörítő ernyőszervezet kezdeményezte, azzal a céllal, hogy az alaptörvényben kapjon megerősítést az "egy férfi és egy nő önkéntes elhatározásával létrehozott házasságán" alapuló család fogalma, meggátolandó az azonos neműek házasságkötésének legalizálását. A hatályos román alkotmányban a "házaspárok" fogalom szerepel.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!