Romániai népszavazás - EMNP: a parlamenti pártok nem mozgósítottak, ezért lett érvénytelen a referendum

Külföld, 2018.10.08

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) szerint a parlamenti pártok nem mozgósítottak, ezért lett érvénytelen a férfi és nő házasságán alapuló család fogalmának alkotmányba iktatásáról szóló hét végi romániai népszavazás.

A Szilágyi Zsolt pártelnök által jegyzett állásfoglalás szerint a választók azért maradtak tétlenek, mert a parlamenti képviselettel rendelkező pártok nem azonosítottak "direkt zsákmányszerzési lehetőséget" a népszavazás kapcsán, ehhez mérten cselekedtek és maradtak inaktívak, s így a választóik sem érezték magukénak a népszavazást.

Az EMNP szerint a részvételi kedvet az is aláásta, hogy a rosszul feltett kérdés kampányára "eleinte rátelepedtek a kormánypártok, majd a brüsszeli fenyegetések", és a mozgósítás a parlamenti pártok részéről nem történt meg.

A parlamenti képviselettel nem rendelkező erdélyi magyar párt a magyar választóknak az országos átlagnál is alacsonyabb részvételét annak tulajdonította, hogy míg a Magyar Polgári Párt (MPP) és az EMNP, valamint a történelmi magyar egyházak az igen szavazatra buzdítottak, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) vezetői "ellentmondásos üzeneteket fogalmaztak meg", ez pedig a választói kedv csökkenéséhez vezetett.

Az EMNP azt a tanulságot fogalmazta meg az erdélyi magyarok számára, hogy magas választói részvételt csakis közös célok mentén megvalósított, a magyarok összefogásán alapuló mozgósítással lehet elérni.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!