Romániai népszavazás - Kelemen Hunor szerint nem kell felelősöket keresni az alacsony részvétel miatt

Külföld, 2018.10.08

Kelemen Hunor szerint nem kell felelősöket keresni amiatt, hogy rendkívül alacsony volt a részvétel a férfi és nő házasságán alapuló család fogalmának alkotmányba iktatásáról szóló hét végi romániai népszavazáson.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke az Agerpres hírügynökségnek adott nyilatkozatban értékelte az alacsony részvétel miatt érvénytelen népszavazást. Úgy vélte: az alacsony részvételnek összetett okai vannak. Egyfelől, az emberek többsége nem érezte, hogy olyan természetű kérdésről van szó, amely az alkotmány sürgős módosítását teszi szükségessé. Másfelől a család és a házasság kérdésének az átpolitizálása és a népszavazást megelőző, mindkét oldalt jellemző manipulatív kampány is taszító hatást gyakorolt a választókra. Hozzátette: a népnek mindig igaza van, nem a választókban kell keresni a hibát a távolmaradásért.

Az RMDSZ elnöke szerint a politikusoknak abba kell hagyniuk az egymásra mutogatást, és meg kell érteniük, hogy 2018-ban nem ez a kérdés foglalkoztatja leginkább a romániai társadalmat.

Arra a megjegyzésre, hogy a magyarok által nagy arányban lakott megyékben volt a legalacsonyabb a részvételi arány, Kelemen Hunor úgy vélekedett, hogy a magyar választók hozzáállása nem nagyban tért el a románokétól. Kijelentette: a magyar közösség számára sem szimpatikus a túlságosan erős autoritás, legyen az egyházi vagy politikai jellegű.

A politikus szerint helyes volt az RMDSZ-nek az a döntése, hogy arra biztassa a választókat: menjenek el szavazni és döntsenek a belátásuk szerint. Úgy vélte: azért volt helyes ez a hozzáállás, mert az erdélyi magyar társadalom nem volt egységes a kérdés megítélésében.

A szombaton és vasárnap tartott népszavazáson a névjegyszékben szereplők 20,96 százaléka adta le voksát. A referendum érvényességéhez a választók legalább 30 százalékának kellett volna szavaznia.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!