Romániai népszavazás - Több mint egy évtizede indult a család alkotmányos meghatározásának módosítását célzó mozgalom - HÁTTÉR

Külföld, 2018.10.04

A férfi és nő házasságán alapuló családfogalom alkotmányba iktatásáról rendeznek népszavazást Romániában a hétvégén. Az alkotmánymódosítást a Koalíció a családért nevű egyházi hátterű ernyőszervezet kezdeményezte. A hagyományos keresztény család számára alkotmányos védelmet szorgalmazó, az azonos neműek házasságának legalizálását ellenző mozgalom több mint egy évtizede kezdett szerveződni Romániában.

A Koalíció a családért aktivistái 2016. május 23-án teherautóval érkeztek a román parlamentbe, hogy átadják azt a több mint hárommillió aláírást, amelyet - a szükséges félmillió helyett - gyűjtöttek alkotmánymódosító polgári kezdeményezésükhöz. Azt kérték: a törvényhozók fogadjanak el és bocsássanak népszavazásra egy olyan törvénytervezetet, amely alaptörvénybe iktatja, hogy "a család egy férfi és egy nő önkéntes elhatározásával létrehozott házasságon alapul". A hatályos alkotmányban "házaspárok" önkéntes elhatározásával alapított családról van szó.

"A kezdeményezés nem irányul semmi ellen, hanem a hagyományos, egy férfi és egy nő által alapított, gyermeknek életet adó családot támogatja" - jelentette ki akkor Mircea Tudor televíziós műsorvezető, a mozgalom egyik szóvivője.

A Koalíció a családért nem a semmiből jelent meg a hárommillió aláírással: a mozgalom gyökerei 2005-re nyúlnak vissza, arra az időszakra, amikor az első három ország (Hollandia - 2000, Belgium - 2003 és Spanyolország - 2005) legalizálta a melegházasságot. Az Adevarul című lap egy júniusi visszatekintőjében az Amerikába kivándorolt, román származású Peter Costea ügyvédet nevezte a mozgalom szellemi atyjának, aki a homoszexuális jogvédő mozgalmak térnyerése miatt aggódó román neoprotestáns lelkészekkel együtt kezdeményező bizottságot hozott létre a családról szóló alkotmányos fejezet módosítása érdekében.

A mozgalomhoz számos egyházi szervezet csatlakozott, köztük a moldvai ortodox érsekség is, amelynek élén 2005-ben a később pártriárkává megválasztott Daniel érsek állt. A 2006 karácsonyán parlament elé terjesztett első alkotmánymódosító kezdeményezéshez több mint 650 ezer aláírást gyűjtöttek össze, az alkotmánybíróság azonban érvénytelenítette a kezdeményezést, mert a - mindössze tíz megyéből összegyűjtött - aláírások nem feleltek meg annak az előírásnak, amely szerint az ország megyéinek legalább feléből, megyénként legalább 20 ezer választótól kell származniuk.

Az akkor még Romániai Családok Szövetsége nevet használó mozgalom az első kudarc után az alacsonyabb szintű jogszabályokat vette célba, és intenzív lobbizással sikerült elérnie, hogy a 2011-ben hatályba lépett új román polgári törvénykönyv (ptk.) egyértelműen leszögezze: házasságot csak egy férfi és egy nő köthet. A ptk. szerint Románia nem ismeri el az azonos nemű párok
külföldön kötött házasságát, mint ahogy a külföldön kötött élettársi szerződéseket sem, függetlenül attól, hogy azok azonos vagy különböző neműek között jöttek-e létre.

(Innentől a szöveg változatlan.)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!