Romániai választások - Ponta és Basescu is indulna a bukaresti főpolgármester-választáson

Külföld, 2020.08.04

Traian Basescu volt államfő és Victor Ponta volt miniszterelnök is indulna a bukaresti főpolgármester-választáson, hogy ezzel segítsék az általuk alapított pártokat a szeptember 27-ére kitűzött önkormányzati választásokon.

A liberális Adevarul című lap keddi számában közölt átfogó cikket a román belpolitika két közismert, de már második vonalba szorult szereplőjének politikai manővereiről. Egyelőre mindketten csak lebegtetik indulási szándékukat: még sem Basescu jobboldali Népi Mozgalom Pártja (PMP), sem Ponta baloldali Pro Romania pártja nem hozott hivatalos döntést jelöltségükről.

Az Adevarul úgy tudja: a kormányon lévő jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) kormányzati és helyhatósági tisztségek ígéretével próbálja rávenni a PMP-t, hogy ne indítsa - a főpolgármesteri tisztséget államfővé választása előtt már betöltő - Basescut Bukarestben, mert ezzel megosztaná a jobboldali szavazatokat, és a Szociáldemokrata Párt (PSD) jelenlegi főpolgármestere, Gabriela Firea újraválasztását segítené.

A jobbközép pártok már februárban megegyeztek abban, hogy a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) éléről két éve lemondott, függetlenként induló Nicusor Dan jelöltségét támogatják, de az utóbbi hetekben zajló tárgyalásokba a PMP-t már nem vonták be.

A PNL és az USR-PLUS választási szövetség szombaton bejelentette: a főpolgármester-jelöltön kívül Bukarest mind a hat kerületében közös jelölteket indítanak. A PMP-t állítólag azért zárták ki a jobboldali összefogásból, mert önkormányzati képviselői az elmúlt években többször a szociáldemokratákat támogatták voksaikkal.

Az Adevarul szerint az európai parlamenti mandátummal rendelkező, "kiszámíthatatlan" Basescu indulása komoly érvágás lenne Nicusor Dannak, amit csak akkor engedhetne meg magának a jobboldal, ha a baloldalon is megoszlanának a szavazatok.

Lapértesülések szerint korábban a Pro Romania és a PSD vezetői is megpróbáltak megegyezni az esetleges közös jelöltekről, de tárgyalásaik kudarcba fulladtak.

A probléma az, hogy még nem tudni: valóban Ponta száll-e ringbe a Pro Romania párt részéről. Egy kevésbé ismert jelölt ugyanis nem vinne el túl sok szavazatot Fireától, és Basescu indulása a PSD javára billentené a mérleg nyelvét - magyarázta az Adevarulnak a kormánypárt egyik tisztségviselője.

Négy éve Nicusor Dan a voksok 30 százalékát megszerezve második helyen végzett a bukaresti főpolgármester-választáson. Az általa alakított, korrupcióellenes jelszavakat hangoztató városvédő mozgalom, a Mentsétek meg Bukarestet Szövetség (USB) a 2016-os nyári önkormányzati választásokon elért jó eredmény nyomán alakult országos párttá (USR) és került be a román parlamentbe.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!