RÖVIDHÍR - Mátyás-emlékév - A király integráló szerepét hangsúlyozták a tanácsadó testület tagjai egy kolozsvári sajtótájékoztatón

Külföld, 2018.01.23

Mátyás király népeket összefogó szerepét hangsúlyozták a Mátyás király-emlékév tanácsadó testületének tagjai a Kolozsvárra összehívott első tanácskozásukat követően tartott keddi sajtótájékoztatójukon, Mátyás király szülőházában.

Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke, az emlékév ötletadója úgy vélekedett, hogy Mátyás király alakja összekapcsolja Közép-Európa népeit, és azt az erős magyar államot mutatja fel, amely megvédte Európát az oszmán birodalom terjeszkedésétől, és kultúrában is példát mutatott.

Gaál Gergely országgyűlési képviselő, a tanácsadó testület elnöke azt hangsúlyozta, hogy nem öncélú az emlékezés, hiszen a magyar nemzeti identitás két legfontosabb alapja a közös anyanyelv és a közös történelem. Mátyás király alakján keresztül a magyarság azt tudja felmutatni, hogy az elmúlt ezer évben meghatározó szerepe volt a Kárpát-medence térségében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!