Rövidpályás gyorskorcsolya Eb - Ezer méteren is hibátlanok maradtak a magyarok

Külföld, 2018.01.12

Az 1500 után 1000 méteren is mind a hat magyar versenyző továbbjutott a selejtezőből a drezdai EnergieVerbund Arenában zajló rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokság pénteki nyitónapján.

Bácskai Sára Luca az 500 méteres sikertelen selejtező után javított, de nem ment könnyen. Jekatyerina Konsztantyinovával és Lara von Ruijvennel hárman elléptek a futam másik két tagjától, de a magyar versenyző hiába csatázott nagyot a hollanddal a biztos negyeddöntőt érő második helyért, végül alulmaradt. Azonban a nyolc futamból a négy leggyorsabb harmadikban benne volt Bácskai, így végül továbblépett.

Kónya Zsófia ennél meggyőzőbben szerepelt, ugyanis eleinte a harmadik helyen "utazott", de amikor Jekatyerina Jefremenkova kezdett távolodni a második helyen haladó svéd korcsolyázótól, akkor a magyar sportoló egy könnyed előzéssel előrelépett, majd az orosszal leszakították az ellenfeleket. Jászapáti Petra még magabiztosabb volt: féltávig szintén harmadikként haladt, majd sebességet váltva körbekorcsolyázta ellenfeleit és fölényesen győzött.

A férfiaknál Jászapáti taktikáját másolta le Burján Csaba, azaz féltávnál tempót váltva egy körön át a külső íven haladva körbekorcsolyázta két ellenfelét, majd az élen haladó francia Thibaut Fauconnet-vel könnyedén elléptek és továbbjutottak. Knoch Viktor kívülről rajtolt, de korán megpróbált előrébb kerülni, külső íven szeretett volna előzni, azonban bosnyák riválisa csípőjével kilökte őt, s bár Knoch talpon maradt, nagy hátrányba került. A felzárkózást követően a negyedik olimpiájára készülő magyar versenyző másodjára belső íven előzte meg belga és a végül kizárt bosnyák ellenfelét. Eközben előtte kicsúszott a lengyel korcsolyázó, melynek köszönhetően Knochnak nem kellett tovább csatáznia, mert megvolt számára a továbbjutást érő második hely. Az amerikai születésű Krueger Cole tökéletes taktikát választott: követte a hollandok világklasszisát, a hatszoros világbajnok Sjinkie Knegtet. Bár eleinte nagy csatát vívott török ellenfelével, de amikor a táv olimpiai bronzérmese ritmust váltott, akkor darabjaira hullott az ötfős mezőny, így simán futott másodikként a célba.

A pénteki program a váltók selejtezőjével zárul. Szombaton az 500 és az 1500 méter küzdelmeit, valamint a váltók elődöntői bonyolítják le, vasárnap pedig az 1000 méter és a staféták versenyével zárul a kontinensviadal.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!