Sajtóértesülések szerint pártelnöke lemondásra szólította fel a román kormányfőt

Külföld, 2017.06.13

Bukaresti sajtóértesülések szerint lemondásra szólította fel Sorin Grindeanu román miniszterelnököt Liviu Dragnea, a kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, a kormányfő azonban egyelőre nem hajlandó önként távozni.

A Mediafax, illetve a News.ro hírügynökség PSD-s forrásokra hivatkozva kedden azt közölte: a PSD elnöke egy hétfő esti találkozón szembesítette Grindeanut azzal, hogy elveszítette a pártvezetés bizalmát, ezért azt kérte tőle, hogy önként távozzon. Dragnea állítólag a kormányprogram végrehajtásának késlekedésére hivatkozott, egyebek mellett arra, hogy a kormány nem hozta létre a választási kampányban beígért szuverén befektetési alapot.

A román médiában hetek óta vezető téma a PSD elnöke és a kormányfő közötti feszültség. A nagypolitikában addig ismeretlen Grindeanut a decemberi parlamenti választásokon kategorikus győzelmet arató PSD elnöke javasolta kormányfőnek, amikor kiderült, hogy priusza miatt nem kérheti magának a tisztséget.

Dragnea nem titkolta: Grindeanut egyféle helyettesének tekinti, és elvárja tőle, hogy végrehajtsa a pártszékház utasításait, mondván, hogy megbízatása a PSD - választói felhatalmazással megerősített - programjának gyakorlatba ültetésére szól. Grindeanu azonban egyre több jelét adta önállósulásának, láthatóan igyekszik elhatárolódni a PSD elnökétől, és - egyes elemzők szerint - a kormányfői tisztségben megerősödött politikus arra vár, hogy Dragneát második korrupciós pere végleg eltávolítsa a politikából.

Liviu Dragnea hetekkel korábban bejelentette, hogy a pártvezetés alapos elemzésnek veti alá a kormánytagok eddigi, féléves teljesítményét. A régóta lebegtetett kiértékelés következtetéseit várhatóan szerdai ülésén vonja le a PSD végrehajtó bizottsága: ekkora várható, hogy Dragnea a nyilvánosság előtt is bejelenti, hogy kik azok a miniszterek, akiknek a munkájával a párt elégedetlen, milyen mértékű kormányátalakítást tart szükségesnek a párt vezetősége.

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke kedden cáfolta, hogy a PSD a kormánykoalícióba hívta volna a magyar érdekképviseletet, és elzárkózott attól, hogy találgatásokra reagálva megelőlegezze, mit tenne a szövetség kormányválság esetén.

Hasonlóképpen kiváró álláspontra helyezkedett az elnöki hivatal is. A jobboldali Klaus Iohannis államfő - akinek kormányváltás esetén meglehetősen tág mozgásteret biztosít az alkotmány - szóvivőjén keresztül annyit üzent, hogy csak hivatalos bejelentésekre fog reagálni, egyébként pedig a PSD felelőssége, hogy kiértékelje miniszterei teljesítményét.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!