Sajtóhírek: Ted Malloch soha nem volt az Egyesült Államok brüsszeli nagykövetjelöltje

Külföld, 2017.05.26

A korábbi sajtóhírek ellenére Washingtonban soha nem merült fel annak a lehetősége, hogy az euroszkeptikus Ted Malloch lehet Donald Trump elnök európai uniós nagykövetjelöltje - jelentette több tekintélyes nemzetközi hírportál névtelenséget kérő amerikai tisztségviselőkre hivatkozva.

Az erőteljes unióellenes állásfoglalásairól ismert közgazdász korábban többször maga mondta, hogy Trump őt készül kinevezni az EU melletti képviselet élére.

A The Wall Street Journal című amerikai politika-üzleti lap fehér házi és külügyminisztériumi forrásokat idézve azt írta, hogy Malloch kinevezését soha nem vették számításba.

Federica Mogherini uniós kül- és biztonságpolitika főképviselő februárban Mike Pence amerikai alelnökkel, illetve Rex Tillerson külügyminiszterrel folytatott megbeszélésein is felvetette a kérdést, azonban mindkétszer pusztán azt a választ kapta, hogy még nem született döntés a nagyköveti posztról - tudatta a Financial Times című brit újság.

Ted Malloch a sajtó ezen jelentéseire reagálva azt közölte, hogy kétszer is volt meghallgatáson a New York-i Trump-toronyban, valamint hogy szoros kapcsolatokkal rendelkezik a Fehér Házban. Elismerte, hogy hivatalosan még nem jelölték semmilyen tisztségre, de - mint mondta - nincs befolyása a menetrendre.

Malloch korábban a Szovjetunióhoz hasonlította az EU-t, és sürgette, hogy bocsássák népszavazásra az uniós tagság kérdését minden tagországban.

Az Európai Parlament néppárti, szociáldemokrata és liberális frakciója korábban arra szólította fel az uniós intézmények vezetőit, hogy amennyiben az Egyesült Államok valóban Mallochot fogja jelölni a posztra, akadályozzák meg az akkreditálását.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!