Sargentini-jelentés - Civil szervezetek a hetes cikk szerinti eljárás megindítását sürgetik Magyarországgal szemben

Külföld, 2018.09.04

Az uniós alapszerződés hetes cikke szerinti eljárás Magyarországgal szembeni megindítására szólították fel nemzetközi civil szervezetek kedden az Európai Parlament (EP) képviselőit, kiemelve, hogy a magyar kormány semmibe veszi az európai alapértékeket és a jogállamiság követelményeit.

A nyílt levelet többek között a Human Rights Watch, az Amnesty International, a Riporterek Határok Nélkül (RSF), az Emberi Jogi Szervezetek Nemzetközi Szövetsége (FIDH), a Civil Society Europe, a Nyílt Társadalom Alapítványokhoz tartozó European Policy Institute, a Jogászok Nemzetközi Bizottsága (ICJ), valamint a Climate Action Network Europe írta alá.

Hangsúlyozták: a jelenlegi magyar kormány letért az emberi jogok, a jogállamiság és az alapvető szabadságjogok tiszteletére alapuló, közös európai útról, amelyre vissza kellene terelni az országot, máskülönben csak tovább fog romlani a helyzet, ráadásul a modell terjedni fog Európában.

"Az európai vezetők próbálták kibékíteni, rábeszélni, figyelmeztetni Magyarország kormányát. Ezek az erőfeszítések azonban hiábavalónak bizonyultak. A határozott fellépés hiánya valójában felbátorítatta Magyarország egyre autokratikusabbá váló vezetését" - fogalmaztak.

Az EP plenáris ülése várhatóan jövő szerdán szavaz a Judith Sargentini holland zöldpárti jelentéstevő által összeállított, szakbizottsági szinten már jóváhagyott magyar különjelentésről, amely szerint fennáll a veszélye az uniós értékek súlyos és módszeres megsértésének, így indokolt a hetes cikk szerinti eljárás megindítása.

Szakértők szerint szoros szavazásra kell készülni, mert az elfogadáshoz a leadott voksok több mint kétharmadára, illetve az összes képviselő abszolút többségének támogatására (vagyis legalább 376 szavazatra) lenne szükség.

Az atomfegyverként is emlegetett jogállamisági eljárás megindításának szakértők szerint ebben a fázisban inkább politikai, mintsem jogi jelentősége van. Ha az EP megszavazza, akkor az uniós tagállami kormányokat tömörítő tanács négyötödös többséggel dönthet arról, fennáll-e a veszélye annak, hogy Magyarországon csorbulnak az EU alapértékei.

A hetes cikk olyan többlépcsős eljárást tesz lehetővé, amely - az uniós alapértékek súlyos és módszeres megsértése esetén - végső soron akár az érintett tagállam szavazati jogának a felfüggesztésével is járhat, ehhez azonban az összes többi EU-tag egyhangú támogatására van szükség, amit az elemzők szinte kizártnak tartanak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!