Sargentini jelentés - Cseh bel- és külügyminiszter: az EP a mai magyarországi helyzetről mondott véleményt

Külföld, 2018.09.14

Az Európai Parlament szerdai szavazása nem Magyarországról hozott bírósági ítélet volt, és nincs összefüggésben Budapest migrációval kapcsolatos álláspontjával - vélekedett Jan Hamácek cseh bel- és külügyminiszter, a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) elnöke pénteken Prágában.

Jan Hamácek, aki egyben a koalíciós kormány alelnöke is, megjegyezte: a CSSD elnökeként őt is nyugtalanítja Orbán Viktor kormányának néhány lépése.

"Nincs szó semmiféle Magyarország felett hozott bírósági ítéletről a migrációs válságban elfoglalt álláspontja miatt. Az Európai Parlament képviselőinek az időszerű magyarországi helyzetről alkotott véleményének a kifejezéséről van szó" - nyilatkozott Hamácek újságíróknak a CTK hírügynökség szerint.

A politikus úgy vélte: a szavazás jelzés, hogy az európai államok elégedetlenek azokkal a lépésekkel, amelyeket az Orbán-kormány tesz.

"Orbán Viktor kormányának néhány lépése, például a bíróságokkal vagy a független médiával szemben, engem is nyugtalanít" - mutatott rá Hamácek.

A szociáldemokrata cseh politikus emlékeztetett: a CSSD magyarországi partnerpártja ellenzékben van, és nagyon kritikusan viszonyul az Orbán-kormányhoz. "Megértem azokat a képviselőket, akik elindítottak egy eljárást" - tette hozzá Hamácek.

A Cseh Szociáldemokrata Pártnak négy képviselője van az Európai Parlamentben. Egy képviselő nem szavazott, egy elutasította a jelentést, egy tartózkodott, míg a negyedik, Miroslav Poche, akit a CSSD a külügyminiszteri tisztségre jelölt, de az államfő és a kormányfő ezt egyaránt elutasította, megszavazta a Sargentini-jelentést. Jan Hamácek azt mondta, hogy pártelnökként nem fog foglalkozni a szavazással.

A cseh bel- és külügyminiszter felhívta a figyelmet arra, hogy az EP-szavazás csak egy folyamat kezdete, amelyről nem tudni, hogy hogyan végződik. Emlékeztetett: amennyiben az Európai Tanács szavazna Magyarország szavazati jogainak megvonásáról, minden tagállam egyetértésére szükség lenne. "Csehország ebben az esetben kialakítaná megfelelő álláspontját" - szögezte le Hamácek. Ez természetesen nem egy EP-képviselő szerdai szavazata alapján történne meg - tette hozzá.

Jan Hamácek még korábban, a közszolgálati Cseh Televízió február 25-i vitaműsorában azt mondta, hogy a migráció kérdésében Csehország egyértelműen Magyarország mellett van. Szerinte azonban probléma, ha egy politikus (Orbán Viktor) megpróbálja lebontani a mai liberális demokratikus rendszert. "Ezt már nem támogathatjuk" - szögezte le Hamácek, aki korábban négy évig a parlamenti alsóház elnöke volt. A politikus úgy látja: Csehországot jelenleg ilyen veszély nem fenyegeti, de a problémára figyelni kell.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!