Sargentini-jelentés - Járóka: a következő időszak alkalmat ad arra, hogy Magyarország elmagyarázza álláspontját

Külföld, 2018.09.12

A következő időszak alkalmat fog adni a viták rendezésére, ugyanis a  magyar jogállamisági helyzetről szóló különjelentésről tartott európai parlamenti szavazás eredménye lehetőséget biztosít Magyarországnak arra, hogy érdemben el tudja magyarázni régóta hangoztatott álláspontját, s minden felvetett kérdést áttárgyalva bizonyítsa igazát - mondta Járóka Lívia fideszes európai parlamenti (EP-) képviselő az MTI-nek telefonon adott nyilatkozatában szerdán.

A képviselő, miután az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén megszavazta a jelentést, pozitív fejleménynek nevezte, hogy a következő hónapokban sokat és nyíltan beszélni lehet a felvetett problémákról.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy a Magyarországra irányuló figyelem lehetőséget biztosít arra, hogy a delegációk személyesen, a helyszínre utazva győződjenek meg a magyar kormánypárt számos területet érintő, előremutató intézkedéseiről. Arról is, hogy valótlanok azok az állítások, amelyek szerint szélsőséges csoportok tartják félelemben az utcákat, vagy az, hogy elviselhetetlen az országban tapasztalható ellenséges hangulat a romákkal szemben. Magyarország szívesen bemutatja a roma oktatási programját, ahogy a roma gyerekek elleni szegregációt uniós szinten tárgyaló roma származású osztályvezető tevékenységét is - mondta.

Hozzátette: az, hogy a közelgő megbeszélésekre sor kerülhet, azért is jó, mert a felvetett problémákra a magyar kormánypártnak vannak javaslatai. Így van a szegénység felszámolása, a migráció, az integráció okozta nehézségek és számos más terület esetében egyaránt.

Mint mondta, a szavazás eredménye "nem annyira tragikus", mint amilyennek sokan tartják. Nyilvánvaló, hogy a jelentés félreértéseken alapul, valamint az Európai Néppárt (EPP) megosztására irányult.

A képviselő véleménye szerint éppen jókor kerül sor a félreértések elkerülését célzó beszélgetésre a Néppárton belül, amit a keddi vitát követő megbeszélés hangulata is bizonyított. A jövő tavasszal esedékes európai parlamenti választások előtt az álláspontok tisztázására még van lehetőség, arra hogy ez által megerősödjön a csoport, aztán pedig "rá kell fordulni az egységes kampányra" - fogalmazott a politikus.

A zöldpárti Judith Sargentini által összeállított jelentés szerint Magyarországon fennáll a veszélye az uniós értékek súlyos és rendszerszintű sérülésének, ami indokolja az uniós alapszerződés hetes cikke szerinti eljárás megindítását.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!