Sargentini-jelentés - Manfred Weber: az EU-s állam- és kormányfőknek is foglalkozniuk kell a jogállamiság magyarországi helyzetével

Külföld, 2018.09.19

Az európai uniós állam-, illetve kormányfőknek is foglalkozniuk kell a jogállamiság magyarországi helyzetével - sürgette Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti (EP-) frakcióvezetője egy szerdai nyilatkozatában.

Az állam-, illetve kormányfőket összefogó Európai Tanács salzburgi tanácskozásának kezdetére időzített nyilatkozatában Manfred Weber felszólította a testület tagjait, hogy foglalkozzanak azzal a kérdéssel, vannak-e Magyarországon jogállamisági problémák, amelyekkel szemben el kellene járnia az EU-nak - írta a hírportálján a Der Spiegel című német hírmagazin.

Az EPP legutóbbi frakcióülésén "két órán keresztül vitatkoztunk Orbán Viktorral a jogállamiságról, és küzdöttünk az álláspontunkért, méghozzá nem először".

Az állam-, illetve kormányfők viszont "eddig nem fordítottak időt a lengyelországi, magyarországi vagy más tagállamokban előforduló jogállamisági problémákra" - mondta Manfred Weber a Der Spiegelnek.

"Ezen változtatni kell, mert Európa jövőjének alapvető kérdéseiről van szó" - húzta alá a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa.

Az EP szeptember 12-én fogadta el a jogállamiság magyarországi jelentéséről szóló, úgynevezett Sargentini-jelentést. A döntéssel az ügy az uniós tagországok kormányainak tanácsa elé kerül, amely négyötödös többséggel dönt majd arról, valós-e a veszélye annak, hogy Magyarországon csorbulnak az Európai Unió alapértékei.

Az Európai Tanács szerdán kétnapos informális tanácskozást kezdett Salzburgban. Az ausztriai városban rendezett megbeszélés napirendjén nem szerepel a jogállamiság magyarországi helyzete.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!