Sessions: a "menedékvárosok" dollármilliókat veszíthetnek, ha nem toloncolják ki az illegális bevándorlókat

Külföld, 2017.07.26

Jeff Sessions amerikai igazságügyi miniszter kedden arra figyelmeztette az úgynevezett menedékvárosokat, hogy a szövetségi támogatások elosztására létrehozott új pályázati rendszerben dollármilliókat fognak veszíteni, ha nem toloncolják ki az illegális bevándorlókat.

Az Egyesült Államokban menedékvárosoknak nevezik azokat a településeket, amelyek illegális bevándorlókat fogadnak be. Donald Trump egyik első, január 25-én kelt elnöki rendelete értelmében azonban a kormányzat megvonja a szövetségi támogatást ezektől a városoktól, ha nem működnek együtt a szövetségi bevándorlási és rendfenntaró erőkkel az illegálisan ott-tartózkodók kitoloncolásában.

Az igazságügyi miniszter kedden bejelentette: új pályázati rendszert vezetnek be annak a központi szubvenciónak az elnyerésére, amely körülbelül 250 millió dollárt biztosít a bűnüldözés céljaira az egyes szövetségi államoknak és helyi kormányzatoknak.

Az új rendszer szerint a pályázó településeknek kötelezően és igazolhatóan együtt kell működniük a szövetségi bevándorlási hatóságokkal. Ennek keretében például azt is lehetővé kell tenniük a belbiztonsági minisztérium munkatársainak, hogy bemehessenek a helyi börtönökbe és kikérdezhessék azokat, akikről azt gyanítják, illegálisan tartózkodnak az Egyesült Államokban.

"Az úgynevezett menedékvárosok politikája miatt országunk kevésbé biztonságos, mert ezek aláássák törvényeinket és olyan illegális bevándorlókat védenek, akik pedig bűncselekményeket követtek el" - fogalmazott Sessions a döntés bejelentésekor. A tárcavezető leszögezte azt is, hogy az új pályázati rendszerben megfogalmazott követelmények régi elvárások, amelyektől a kormányzat azt reméli, hogy nagyobb lesz a közbiztonság.

Kedden este Donald Trump elnök is a menedékvárosokkal szembeni szigorú fellépés mellett tette le ismét a voksát.

Az elnök az ohiói Youngstown városában egy nagygyűlésen vett részt, ahol kijelentette: a menedékvárosok "a törvénytisztelő amerikaiaknak kellene menedéket nyújtsanak, és nem bűnözőknek vagy bandatagoknak, akik pokolba kívánják az országunkat". Trump egyúttal dicsérte a határvédelmi szerveket is, akik "vérszomjas bűnöző bandákat számolnak fel". Hozzátette: mindezt nem "politikailag korrekt" módon teszik. "Durvák vagyunk" - fogalmazott.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!