Sikeresnek értékelte a szerb kormány egyéves munkáját a miniszterelnök

Külföld, 2018.07.05

Sikeresnek ítélte a szerb kormány egyéves munkáját Ana Brnabic miniszterelnök csütörtökön Szabadkán, és kiemelte, az utóbbi 12 hónapban az élet minden területén előrelépést értek el, ami azt jelenti, hogy mindegyik tárcavezető jól végezte a munkáját, és a kabinet jól tudott csapatként működni.

A sikerek között első helyen a gazdasági reformok megvalósítását említette. Mint mondta, az utóbbi egy évben öt százalékkal emelkedtek a nyugdíjak, és az év végéig megszűnnek a négy évvel ezelőtt meghozott megszorító intézkedések is, amelyek értelmében csökkenteni kellett a nyugdíjakat, és így átlagosan 7 százalékos nyugdíjemelésekre lehet számítani decemberig. Emellett a közszférában dolgozók bérei is 5-10 százalékkal növekedtek, és az év végéig még egy béremelést terveznek - tette hozzá.

Ana Brnabic sikernek nevezte azt is, hogy májusban Belgrád sikeresen zárta le a Nemzetközi Valutaalappal kötött, hároméves készenléti hitelről szóló megállapodást, és már új megállapodás is született, amely tanácsadásra és megfigyelői tevékenységre vonatkozik. Hozzátette: az utóbbi egy évben tovább csökkent az államadósság és a munkanélküliség, és elkezdődött a veszteséges állami vállalatok felszámolása, a további cél pedig az, hogy a csődbe jutott vállalatok helyzetét megoldják, és felélesszék a régi, nagynevű vállalatokat.

A kormányfő rámutatott, hogy jelentős infrastruktúra-fejlesztés is folyt az elmúlt hónapokban, új autóutak, vasútvonalak és hidak épültek, illetve elkezdődött építésük.

A miniszterelnök a legnagyobb hangsúlyt az ország digitalizációjára helyezte. Ezt a fejlesztést korábban ő kezdte meg még közigazgatási miniszterként. Mint mondta: kormányának első évében bevezették az elektronikus naplót, az elektronikus receptet, az elektronikus anyakönyvezést, az elektronikus gazdálkodást, csökkentették a papíralapú ügyintézést, és kötelezővé tették a számítástechnika tantárgyat az általános iskolákban.

Ana Brnabic a sikerek között említette a gyermekvállalás serkentésére tett lépéseket - például a szülői támogatások összegének növelését -, a hadsereg fejlesztését, két - korábban évekig zárva tartó - múzeum újranyitását, valamint az európai integráció töretlen folytatását.

Rámutatott, hogy korábban ugyan szó volt arról, hogy átalakulhat a kormány, de most fontosabb dolgok foglalkoztatják Szerbiát, ezért egyelőre erre nem kell számítani, és noha mindig lehetne jobban dolgozni, így is elégedett minisztereinek munkájával.

Újságírói kérdésre válaszolva kitért arra is, hogy a magyar-szerb kapcsolatok soha nem voltak még ilyen jók. Ez abból is látszik - magyarázta -, hogy megkezdődött a Belgrád-Budapest vasútvonal kiépítése, közös erőfeszítéssel újították fel a szabadkai zsinagógát, és minden évben újabb határátkelőhelyek nyílnak a két ország között, emellett pedig a kormány kapcsolata kitűnő a Szerbiában élő magyar nemzeti kisebbséggel. Ana Brnabic egyben megköszönte Orbán Viktor miniszterelnöknek azokat az erőfeszítéseket, amelyeket a magyar kormány a Magyarországon élő szerb kisebbségért tett.

Az Ana Brnabic vezette kormányt tavaly június 29-én szavazta meg a parlament, és ezzel Brnabic lett Szerbia első női miniszterelnöke. Új kormányalakításra azért volt szükség, mert Aleksandar Vucic miniszterelnökként indult az elnökválasztáson, és megnyerte azt, ezért le kellett mondania kormányfői posztjáról. Az új kabinet a 2016 augusztusában alakult kormány munkáját folytatta, és a tagjai sem változtak jelentősen. A 22 tagú kormánynak 18 minisztériuma és 3 tárca nélküli minisztere van.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!