Sikertelen volt az amerikai szenátus kísérlete az iráni határozat elnöki vétójának megkerülésére

Külföld, 2020.05.08

Sikertelennek bizonyult az amerikai szenátus csütörtöki kísérlete arra, hogy megkerülje a kongresszus iráni határozatára emelt elnöki vétót.  

A szenátusi voksoláson nem sikerült az ehhez szükséges kétharmados támogatást elérni. A szenátorok - a párthovatartozásuktól függően - 49:44 arányban utasították el az elnöki vétó felülírását. Donald Trump amerikai elnök szerdán vétózta meg azt a kongresszusi határozatot, amely korlátozta volna az Irán elleni katonai akciókat. Az elnök akkor közleményében "bosszantó határozatnak" nevezte a kongresszus mindkét háza által elfogadott döntést, amelyet szerinte a demokraták terjesztettek elő ezért, hogy a november 3-i választások előtt megosszák a Republikánus Pártot.

A határozat tervezetét a demokrata párti többségű képviselőházban terjesztették elő, még január elején, nem sokkal azt követően, hogy Trump utasítására az amerikai hadsereg a bagdadi nemzetközi repülőtér közelében likvidálta Kászim Szulejmáni iráni tábornokot, az iráni Forradalmi Gárda Kudsz nevű különleges egységének parancsnokát. A demokrata párti törvényhozók valószínűsíthetően a további katonai akcióknak akarták elejét venni, bár a határozattervezet benyújtásakor úgy fogalmaztak: a kongresszusnak a végrehajtó hatalom feletti alkotmányos felügyeleti jogát akarják megerősíteni.

A rendelkezés kimondta volna, hogy az Egyesült Államok kormányzata nem indíthat katonai akciót az Iráni Iszlám Köztársaság ellen a kongresszus egyértelmű felhatalmazása nélkül. Trump a határozat tárgyalása során mindvégig jelezte, hogy megvétózza a döntést, szerda esti közleményében pedig aláhúzta, hogy "az alkotmány elismeri az elnök jogát ahhoz, hogy megelőzze ellenségeink cselekedeteit és gyorsan, határozottan reagáljon rájuk". Hangsúlyozta azt is, hogy ő éppen ennek megfelelően cselekedett, s a Kászim Szulejmáni elleni akció összhangban volt az amerikai törvényekkel.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!