Sikerült megnyitni a szlovák parlament korábban obstrukciók miatt elnapolt ülését

Külföld, 2020.02.20

Sikerült megnyitni csütörtökön a szlovák parlament rendkívüli ülését, amelyet korábban kétszer is el kellett napolni néhány frakción kívüli ellenzéki liberális képviselő obstrukciója miatt.

A szlovák törvényhozásnak a február 29-ei parlamenti választást megelőző utolsó, rendkívüli ülését rendhagyó módon Peter Pellegrini kormányfő nyitotta meg. Ennek körülményei is rendkívüliek voltak, tekintve, hogy a miniszterelnök nem a fő szószékről mondta el beszédét - mivel azt továbbra is elfoglalva tartották az ülést megakadályozni akaró képviselők - hanem egy új szószékről, amelyet időközben szállítottak oda az obstrukciót megkerülendő.

Pellegrini beszédében szégyenteljesnek minősítette a parlamenti ülés lefolytatását két napon át megakadályozó képviselők viselkedését, akik - mint mondta - az állami jelképek alatt berendezett "hajléktalantáborukkal" megmutatták, hogy semmilyen tisztelettel nem viseltetnek az államiságot jelképező intézménnyel szemben.

Az ülés lefolytatását korábban akadályozó hat, frakción kívüli, ellenzéki liberális képviselő a miniszterelnök beszéde alatt elhagyta a fő szószéket, és így az ülést meg lehetett nyitni. Andrej Danko házelnök az obstrukció beszüntetése után tartott rövid sajtótájékoztatóján bejelentette: bízik abban, hogy a parlamenti vita ezek után méltósággal zajlik majd, és abban is, hogy az ülést sikerül a jövő hét csütörtökön kezdődő választási moratórium előtt lezárni.

A rendkívüli parlamenti ülés napirendjén négy, a kormány által indítványozott előterjesztés szerepel. Ezek közül kettő népjóléti intézkedés, a 13. havi nyugdíj bevezetéséről, illetve a családi pótlék emeléséről szól. A harmadik korlátozná azoknak a természetes személyeknek a körét, akiknek fizetniük kell az autópálya használatért. A negyedik előterjesztés - a részben a nők elleni erőszakkal szembeni fellépéssel foglalkozó, ugyanakkor több erősen vitatott részt is tartalmazó - isztambuli egyezmény elutasítását célozza.

Az obstruáló képviselők akciójukat azzal indokolták, hogy szerintük a parlament rendkívüli ülését - két héttel a választások előtti időpontra - szabálytalanul hívták össze, és azt követelték, hogy ennek az állításnak a tényszerűségét az alkotmánybíróság vizsgálja meg.

Miután csütörtökön sikerült megnyitni a parlament rendkívüli ülését, az obstrukciót befejező képviselők az ellenzéki pártokkal történt egyeztetés után bejelentették, hogy a liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) parlamenti ellenzéki párt képviselői, illetve néhány frakción kívüli képviselő távol marad a szavazástól a rendkívüli ülésen.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!