Sikerült levágni a lángoló nagymajtényi gázkút fejét, lehetségessé vált a feltörő gáz befogása

Külföld, 2018.01.04

A tűzoltóknak sikerült levágniuk a Nagymajtényban több mint két hete lángoló gázkút fejét, és ezáltal lehetővé vált a feltörő gáz befogása - közölte a Szatmár megyei Szamos katasztrófavédelmi felügyelőség (ISU) csütörtökön.

"A tűz fellobbanása utáni 18. napon a helyszínre hozott speciális berendezések segítségével sikerült levágni a lángoló gázkút fejét, és ezáltal lehetővé vált a kútfő helyettesítése. Ha ez megtörténik, el lehet kezdeni a földgázkiáramlás lezárását" - idézte az ISU közleményét az Agerpres hírügynökség.

A közlemény szerint az elmúlt napokban eltakarították a gázkút környékéről azokat a megolvadt fémszerkezeteket, amelyek mindeddig akadályozták a tűzoltók beavatkozását.

A Szatmár megyei Nagymajtényban, a magyar-román határtól mintegy tíz kilométerre december 18-án hajnalban ütött ki tűz egy földgázkútnál. A kút azóta több méter magas lángokkal ég. Az érintett vállalat közleménye szerint a balesetet egy váratlan földgázkitörés okozta. A vállalat a földgáz kitermelését készítette elő, és lefúrt a földgázrétegig, de még nem szerelte fel a gázkitörés megelőzését biztosító berendezést. A balesetben senki sem sérült meg.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!