Sobotka: a V4-ek több elképzelését tartalmazza a római nyilatkozat tervezete

Külföld, 2017.03.24

A szombati római európai uniós csúcstalálkozó nyilatkozattervezete egy sor olyan gondolatot tartalmaz, amelyeket Csehország, illetve a V4-ek szorgalmaztak - jelentette ki Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök pénteken Prágában, s hozzátette, hogy amennyiben a dokumentumon már nem változtatnak lényegesen, ő aláírja.

A V4-eknek (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) Sobotka szerint sikerült elérniük, hogy a nyilatkozat nagy hangsúlyt fektessen az EU-n belüli biztonságra és a külső határok védelmére. "Európának képesnek kell lennie arra, hogy közösen harcoljon a terrorizmus, az illegális bevándorlás és a szervezett bűnözés ellen" - mondta Sobotka újságíróknak Rómába indulása előtt. További fontos témaként megemlítette az uniós tagállamok életszínvonalának kiegyenlítését és a szervezet nyitottságát további országok integrációjára.

Beata Szydlo lengyel miniszterelnök csütörtöki nyilatkozatával kapcsolatban, miszerint Lengyelország nem írja alá a tervezett közös nyilatkozatot, ha abban nem kapnak helyet Varsó legfőbb követelései, a cseh kormányfő azt mondta, hogy erről Prága nem kapott hivatalos értesítést. "Csehországnak nincs hivatalos információja arról, hogy Lengyelország nem akarná aláírni a nyilatkozatot. A követelményeket, amelyekhez a dokumentum aláírását kötik, szintén nem ismertették velünk" - fejtette ki Sobotka kérdésre válaszolva.

A cseh miniszterelnök úgy véli: nagyon jó lenne, ha a dokumentum végső szövegében egyezség jönne létre. Csehország a nyilatkozatot csak akkor nem írná alá, ha annak tartalmában számára elfogadhatatlan változások történnének - jegyezte meg Bohuslav Sobotka. Megismételte korábbi nyilatkozatát, miszerint Prága számára például elfogadhatatlan a kétsebességes Európa gondolata.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!