Söder: a berlini gyilkosság közös felderítése javítana a német-orosz kapcsolatokon

Külföld, 2020.01.29

Németország és Oroszország együttműködése a Berlinben nyáron meggyilkolt georgiai állampolgár ügyében hozzájárulna a kétoldalú kapcsolatok fejlődéséhez - jelentette ki Marcus Söder bajor tartományi miniszterelnök, amikor szerdán Moszkvában fogadta őt Vlagyimir Putyin orosz elnök.

"Számunkra fontos, hogy a már meglévő jó kapcsolatokon javítani lehet az olyan nagy politikai témák segítségével, mint amilyen a(z ukrajnai rendezés érdekében elindított) normandiai folyamat. Ugyanígy nagyon-nagyon segítene a berlini gyilkosság felderítésében való együttműködés. Gondolom, ez hozzájárul majd ahhoz, hogy a kapcsolatok még jobbakká, még sikeresebbekké váljanak" - hangoztatta a bajor politikus.

Söder hangot adott meggyőződésének, hogy az országoknak tisztelettel kell viszonyulniuk a közös történelemhez és abból le kell vonniuk a tanulságokat. Angela Merkel kancellár üdvözletét tolmácsolva, hangsúlyozta a német-orosz kapcsolatok egésze fejlődésének fontosságát. Kifejezte reményét, hogy a gazdasági kapcsolatok fejlődése mellett a politikai kérdések gyorsan megoldhatók lesznek.

Putyin a maga részéről arról beszélt, hogy az orosz-bajor kapcsolatok mindig is jók voltak, és maga is jó személyes viszonyt ápolt Söder elődjeivel. Emlékeztetett rá, hogy Bajorország még 1995-ben képviseletet nyitott Oroszországban, hogy minden ötödik német vállalat az orosz piacon bajor, s hogy az összes jelentős oroszországi beruházás felét Bajorországban bejegyzett cégek szervezték meg.

Söder a nap folyamán gazdasági, tudományos, kulturális, építésügyi és oktatási együttműködési nyilatkozatot írt alá Szergej Szobjanyin moszkvai polgármesterrel, akit meghívott a jövő évi müncheni Oktoberfestre.

A német kormány december 4-én nemkívánatos személynek nyilvánított két orosz diplomatát, arra hivatkozva, hogy az orosz hatóságok nem működtek kellőképpen közre egy augusztus 23-án Berlinben elkövetett gyilkosság felderítésében, amelynek áldozata orosz sajtóforrások szerint egy georgiai állampolgárságú csecsen emigráns, Zelimhan Hangosvili, egykori lázadó harctéri parancsnok volt. December 12-én Moszkva válaszul a német nagykövetség két munkatársát utasította ki.

A gyilkosság gyanúsítottja egy orosz állampolgár, és a német ügyészség nem zárta ki, hogy Oroszország részese lehet a bűncselekménynek. Az orosz kormány tagadta, hogy köze lett volna a történtekhez.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!