Spanyolországban 2,5 százalékkal csökkent a munkanélküliek száma áprilisban

Külföld, 2018.05.04

Spanyolországban 2,5 százalékkal, több mint 86 ezerrel csökkent a munkanélküliek  száma áprilisban - közölte a munkaügyi minisztérium pénteken.

A munkaügyi központok nyilvántartása alapján készült jelentés szerint egy év alatt, azaz tavaly április óta a csökkenés 6,6 százalékos volt, összesen több mint 237 ezerrel lett kevesebb munkanélküli.

A regisztrált munkanélküliek száma idén áprilisban 3,3 millió volt.

A szaktárca kiemelte: a 2013 februárjában tapasztalt csúcshoz képest mostanra 1,7 millióval csökkent a munkanélküliek száma Spanyolországban.

Az év negyedik hónapjában legnagyobb mértékben a szolgáltató szektorban lett kevesebb állástalan, több mint 57 ezerrel, amelyet az ipar és a mezőgazdaság követ, 14 ezres és 9 ezres csökkenéssel.

Területi alapon nézve Andalúziában tapasztalták a legnagyobb csökkenést, ahol 24 ezerrel lett kevesebb munkanélküli. Katalónia a második 12 ezres csökkenéssel, a harmadik a madridi autonóm közösség 9 ezerrel kevesebb munkanélkülivel.

A spanyol statisztikai hivatal (INE) egy hete tette közzé az első negyedéves munkanélküliségi adatokat. Eszerint január és március között összességében 0,8 százalékkal, több mint 29 ezerrel nőtt a munkanélküliek száma.

A munkanélküliségi ráta 16,7 százalék volt, ami 0,2 százalékpontos növekedést jelent az előtte lévő negyedévhez képest.

A spanyol kormány az év végéig 19,5 milliós foglalkoztatás elérését tűzte ki célul, ami 475 ezer munkahely megteremtését jelenti ebben az évben. Emellett 15 százalékos munkanélküliségi rátát várnak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!