Spiegel: Kínának folytatott kémkedés gyanúja miatt tartottak házkutatásokat Németországban és Belgiumban

Külföld, 2020.01.15

A kínai állambiztonsági minisztériumnak folytatott kémkedés gyanúja miatt tartottak házkutatásokat szerdán Németországban és Belgiumban - jelentette a Der Spiegel a hírportálján.

A német hírmagazin értesülése szerint a szövetségi legfőbb ügyészség egy volt európai uniós (EU-) diplomata és egy ismert német lobbicég két munkatársa ellen indított eljárást. Az állam elleni bűncselekmények ügyében illetékes hatóság szerint két gyanúsított magánjellegű és üzleti információkat juttatott el a kínai állambiztonsági minisztériumhoz, a harmadik gyanúsított pedig kifejezte készségét az együttműködésre.

Szerdán egyszerre kilenc helyszínen, lakásokban és irodákban tartottak házkutatást, a többi között Berlinben, Bajorország és Baden-Württemberg tartományban és Brüsszelben,.

Az ügy középpontjában álló gyanúsított korábban a brüsszeli központú Európai Bizottságnál, majd az EU diplomáciai testületénél, a szintén brüsszeli székhelyű Európai Külügyi Szolgálatnál dolgozott, mindkét intézménynél magas beosztásokban. EU-s pályafutását 2017-ben zárta le, és elhelyezkedett az ügyben érintett lobbicégnél, amelynek ügyfelei közé német nagyvállalatok is tartoztak. Ugyancsak 2017-től juttatott el információkat feltételezett kínai tartótisztjének, és beszervezte a két másik gyanúsítottat - áll a beszámolóban.

A szövetségi legfőbb ügyészség a Der Spiegel értesülését részben megerősítve közölte, hogy kémkedés gyanúja miatt nyomoznak három ember ellen, és az eljárás részeként szerdán több helyszínen házkutatást tartottak. Részleteket nem ismertettek.

A Der Spiegel kiemelte, hogy gyakran hallani kínai hírszerző szervek kiterjedt európai és németországi tevékenységéről, de igen ritkán fordul elő, hogy sikerül le is leplezni az ázsiai nagyhatalom érdekében folytatott kémkedést. A volt uniós diplomata és társai ügye ezen kevés esetek egyike lehet, ha beigazolódik a szövetségi legfőbb ügyészség gyanúja.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!