Steinmeier: Lengyelországra fontos szerep vár, ha az EU együttes erővel próbál kilábalni válságából

Külföld, 2017.05.19

(MTI/PAP/AP) - Lengyelországra fontos szerep vár, ha majd az Európai Unió együttes erővel próbál kilábalni jelenlegi válságából - mondta pénteken varsói látogatásán Frank-Walter Steinmeier német államfő.

"Lengyelország fontos pillére Európának, Lengyelországra szükség van, ha ki akarunk jutni ebből az európai válsághelyzetből, amelyben kétségtelenül nyakig benne vagyunk" - hangsúlyozta Steinmeier a vendéglátójával, Andrzej Duda lengyel elnökkel közösen tartott sajtóértekezletén.

Steinmeier államfői minőségében először tesz látogatást Lengyelországban (külügyminiszterként korábban már többször járt ott), amely - mint az AP hírügynökség megjegyzi - népességét tekintve az ötödik legnagyobb tagországa lesz az Európai Uniónak az Egyesült Királyság kiválása (Brexit) után. A német államfő ezzel kapcsolatosan megjegyezte: az európai válság nem a Brexittel kezdődött, de kétségtelenül elmélyítette azt a brit kiválási szándék bejelentése. Emiatt még fontosabb, hogy a jövőben a 27 tagország továbbra is összefogjon, együtt maradjon, s ehhez szükség van Lengyelországra - tette hozzá.

Berlin és Varsó viszonya az utóbbi időben fagyossá vált annak nyomán, hogy - mint az AP fogalmaz - a nacionalista lengyel kormány euroszkeptikus álláspontra helyezkedett. Ezzel összefüggésben Steinmeier kifejezte reményét, hogy Lengyelországnak sikerül megegyezésre jutnia az Európai Bizottsággal, amely aggódik a lengyel jogállamiság sorsáért az ottani alkotmánybíróság függetlenségének csorbulása miatt.

Andrzej Duda a menekültekkel kapcsolatos "kényszerkvótára" vonatkozó kérdésre válaszolva hangsúlyozta: Lengyelország nyitott mindenki számára, aki önként akar beutazni, de határozottan nemet mond az emberek kötelező áttelepítésére, mivel - mint fogalmazott - ez sérti az emberi jogokat.

"Bárki Lengyelországba utazhat, aki akar vagy akinek szüksége van rá... ezek az emberek megkapják a szükséges ellátást ebben az országban, de remélem, hogy senkit nem kényszerítenek itt-tartózkodásra, különösen akkor, ha az illető nem sértett törvényt" - szögezte le Duda.

Steinmeier újságíróknak beszámolt arról is, hogy vendéglátójával tárgyaltak a németországi lengyel diaszpóra helyzetéről is, hangot adva reményének, hogy e témában folytatódnak a "kerekasztal-tárgyalások". Arra a kérdésre reagált, miszerint van-e előrelépés abban az ügyben, hogy a második világháború előtti németországi lengyel kisebbség leszármazottai is megkapják majd a kisebbségi státust.

"Függetlenül attól, hogyan alakultak eddig a +kerekasztal-tárgyalások+, szeretnénk kifejezni nagyrabecsülésünket a Németországban élő lengyel leszármazottak iránt" - hangsúlyozta Frank-Walter Steinmeier.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!