Steve Bannon főtanácsadó távozását és Szíria-stratégiát sürget az amerikai neokonzervatívok egyik vezetője

Külföld, 2017.04.11

Steve Bannon, Trump elnök stratégiai főtanácsadója távozását és egy új Szíria-stratégia kidolgozását sürgette egy lapinterjúban Elliott Abrams, az amerikai neokonzervatívok csoportjának egyik vezető alakja.

A korábban diplomataként és a Reagan-adminisztráció valamint a Bush-kormányzat tagjaként tevékenykedő, jelenleg a Külkapcsolatok Tanácsának munkatársaként dolgozó Abrams a Politico című lapnak adott interjút. Ennek jelentőségét növeli, hogy a neokonzervatívok befolyásos politikai csoportjának vezető képviselőjeként akkor szólalt meg, amikor a Fehér Házban - amerikai sajtójelentések és elemzők szerint - a követendő politika fő irányvonalainak meghatározásáért folyó hatalmi harcok dúlnak, s ennek keretében Trump elnököt is többen új Szíria-stratégia felvázolására sürgetik.

Az interjúban Elliott Abrams a többi között azt hangoztatta, hogy Steve Bannon, Trump stratégiai főtanácsadója "nincs jó hatással az elnökre", s úgy vélekedett, hogy Trumpnak meg kellene szabadulnia főtanácsadójától. Szerinte Bannon eltávolítása a Nemzetbiztonsági Tanácsból "jó kezdet" volt a Fehér Házból történő végleges kiszorításához. Abrams leszögezte, hogy szerinte Trump "tegyük ismét naggyá Amerikát!" jelszavának azt is kell jelentenie, hogy az Egyesült Államok bizonyos mértékben továbbra is részt vesz a világpolitika alakításában. Mint fogalmazott, ez azt jelenti, hogy "létezik egy amerikai szerepvállalás, amelyet lehetetlen helyettesíteni". Abrams örömét fejezte ki, hogy a Fehér Házban tanácsadóként szerepet kapott Trump veje, Jared Kushner is, és kifejezett elégedettségének adott hangot, hogy Kushner "nyerésre áll" a hatalmi harcban Bannonnal szemben. Ugyanakkor kicsinyítette annak jelentőségét, hogy Kushner a közel-keleti kérdésekben ugyanazokhoz fordul tanácsért, akikkel elnökként George W. Bush is együtt dolgozott. Abrams egyetértett az Egyesült Államok múlt héten Szíriára mért légicsapásaival.

Rex Tillerson külügyminisztert Abrams dicsérte, megjegyezve, hogy Washington alábecsüli a külügyi tárca irányítóját, ám maga Tillerson viszont túlságosan alábecsüli a washingtoni politikai elit befolyását.

Elliott Abrams szóba került, mint külügyminiszter-helyettes, ám Donald Trump elutasította a kinevezését. Mostani interjújában Abrams elmondta, hogy Donald Trump és Rex Tillerson valóban fogadta őt, annak ellenére, hogy korábban mindig elutasította Trump bezárkózónak ítélt külpolitikáját. Abrams mindig a beavatkozás és az úgynevezett "demokrácia-export" híve volt. Jövőjéről szólva Elliott Abrams tréfálkozva jegyezte meg, hogy "még mindig előttem áll", attól függően, hogy a Fehér Házban folyó hatalmi harc Steve Bannon és Jared Kushner között hogyan végződik majd.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!