Szaakasvili bejelentette lemondási szándékát az odesszai kormányzói tisztről

Külföld, 2016.11.07

Miheil Szaakasvili volt grúz elnök hétfői sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy lemond Ukrajna Odessza megyei kormányzójának tisztéről.

Szaakasvili elhatározását bejelentve azzal vádolta Petro Porosenko ukrán elnököt, hogy bűnszövetkezeteket és szeparatista nézeteket vallókat támogat és juttatott pozícióba a dél-ukrajnai megyében. "Mi a különbség az ukránok számára abban, hogy Porosenko vagy Janukovics rabolja ki őket?" - jelentette ki ukrán hírforrások szerint feldúltan Szaakasvili.

Leszögezte, hogy amikor elvállalta a kormányzói tisztet, Odesszában olyan fejlődést akart elérni, mint Grúziában Batumi városában. "Ám Batumi csak azután emelkedett fel, hogy a fővárosból, Tbilisziből eltávolítottuk a korrupt tisztségviselőket" - jegyezte meg. Állítása szerint a kijevi vezetésben "ellopták" azokat a pénzeket, amelyek az általa irányított megyét illették volna meg, és amelyekből a fejlesztéseket - beleértve nagyszabású útépítési projekteket - meg akarta valósítani.

A kormányzó szavai szerint az utolsó csepp a pohárban az volt, hogy a közelmúltban nyilvánosságra került - elektronikus úton közzétett - vagyonbevallásokban, mint fogalmazott, egyes tisztségviselők gátlástalanul elismerik, hogy milliárdjaik vannak készpénzben.

A sajtótájékoztatón Szaakasvili kijelentette, hogy mindebből elege lett. Leszögezte viszont, hogy nem vonul vissza a közélettől, csak más formában folytatja a küzdelmet. "Az a katona vagyok, aki addig megy, amíg bír, azután pedig addig, amíg kell. Nem adom fel, ne reménykedjen senki abban, hogy megszabadulhat tőlem" - hangoztatta.

Hétfőn számolt be az ukrán sajtó arról, hogy az Odessza megyei, szintén grúz nemzetiségű rendőrfőnök, Hiorhi Lortkipanidze benyújtotta lemondását. Korábban őt Szaakasvili úgy jellemezte, hogy az "első rendőrfőnök volt Ukrajnában, aki nem fogadott el kenőpénzt".

Szaakasvilit tavaly május végén nevezte ki az ukrán elnök Odessza megye kormányzójává. A politikus vezető szerepet játszott a 2003-as grúziai rózsás forradalomban. 2004. január 25-től lett Grúzia elnöke, 2008-ban pedig újraválasztották, és 2013-ig ismét ő volt az ország államfője. Ezután külföldre távozott. Hazájában több ügyben is vádat emeltek ellene. 2015 májusában, mielőtt kormányzóvá nevezték volna ki, ukrán állampolgárságot kapott.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!