Legfrissebb

Még több...


TV műsor

Szabó László: a magyar startup vállalkozásokat is segíthetik a Kaliforniában szerzett tapasztalatok

Külföld, 2017.03.16

Szabó László külügyi államtitkár csütörtökön befejezte négynapos látogatását Kaliforniában, és ezt követően úgy nyilatkozott, hogy az ott szerzett tapasztalatok egyebek között a magyar startup vállalkozásokat segíthetik.

Szabó László az MTI-t telefonon tájékoztatva elmondta: a mostani vizit Los Angelesben és San Franciscóban több volt, mint kapcsolatépítő látogatás. "A találkozók és megbeszélések azt a célt szolgálták, hogy minél jobban megértsük és megtanuljuk, hogyan lehet egy ötletből piacképes termékeket előállítani, és miért működik kiválóan az innovációk sikeres piacra vitele Amerikában" - fogalmazott a külgazdasági és külügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Hozzátette: hol másutt lehetne ezt a legjobban megérteni és megtanulni, mint a kaliforniai Szilícium-völgyben. "Aki nincs itt, az lemarad" - hangsúlyozta, majd kifejtette: mindennek a megértése és elsajátítása a magyar startup vállalkozásokat segítheti, s hozzájárulhat ahhoz is, hogy "a sikeres startupokat ne halásszák el előlünk".

Szabó László kiemelte, hogy Magyarországon már nem egyszerűen a munkahelyek, hanem a minőségi munkahelyek teremtése a cél. Ez mind a magyar vállalkozásoknak, mind például az amerikai befektetőknek érdekük.

Az államtitkár Los Angelesben két cég vezetőivel is folytatott megbeszéléseket. Az egyik raktározási rendszerek fejlesztésével foglalkozik és azt fontolgatja, hogy Magyarországon logisztikai bázist hoz létre. A másik vállalkozás vákuumtechnikai vasutak konstrukciójával kísérletezik. Ezek a vasutak vákuumcsőben futnak, így kisebb a súrlódás, és a vasút nemcsak nagyon gyors - akár ezer kilométeres óránkénti sebességet is elérhet -, hanem egyúttal rendkívül energiatakarékos is. "Reméljük, hogy a cég tud valamelyik magyar egyetemmel közös fejlesztési munkát kialakítani" - mondta az MTI-nek Szabó László.

Los Angelesben az államtitkár megbeszéléseket folytatott helyi üzletemberekkel - startup-fejlesztőkkel és infokommunikációs szakemberekkel -, előadást tartott a Világkereskedelmi Központban és találkozott a helyi magyar közösség tagjaival is. Kaliforniában mintegy 130 ezer magyar él.

San Franciscóban Szabó László az Észak-kaliforniai Magyar Amerikai Kereskedelmi Kamara képviselőivel folytatott megbeszéléseket, majd Berkeley egyetemén, az egyik inkubátorházban tett látogatást. "Megfontolandó, hogy magyar diákokat küldjünk ide, hogy elsajátítsák az az amerikai módszereket" - mondta a nyilatkozatban.

Leszögezte: az Európai Unió mellett az Egyesült Államok a második legnagyobb kereskedelmi partnerünk, a teljes magyar befektetési állomány 18,4 százaléka amerikai befektetés, s a legnagyobb 50 amerikai cégből 40 jelen van Magyarországon.
(MTI)


Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!