Szabó László államtitkár Londonban: Magyarországnak is fontos a pragmatikus Brexit-megállapodás

Külföld, 2017.02.09

Magyarország számára is fontos, hogy a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről folytatandó tárgyalássorozat ne büntető jellegű, hanem gyakorlatias, minden érintett számára megfelelő megállapodáscsomag elérésével záruljon, és Nagy-Britannia ebben számíthat a magyar kormány támogatására - mondta csütörtökön Londonban Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) parlamenti államtitkára.

A külügyi szakpolitikus a nap folyamán a brit külügyminisztérium, a külkereskedelmi minisztérium, valamint a Brit Iparszövetség (CBI) és az Institute of Directors (IoD) vállalatvezetői szövetség illetékeseivel tárgyalt. Megbeszélései után, csütörtök este magyar újságíróknak kijelentette: Európának nem megbüntetnie kell Nagy-Britanniát, hanem olyan környezetet kell teremtenie, amelyben az tagországok maradni akarnak, és látják az Európai Unió értékeit. Brüsszelnek tanulnia kellene abból a hibából, hogy nem volt hajlandó az európai emberek hangjára figyelni - tette hozzá.

A KKM államtitkára szerint Magyarország azt szeretné, hogy a brit kilépésről szóló tárgyalási folyamat fair és átlátható legyen.

Arra a kérdésre, hogy a magyar kormány milyen lehetőséget lát a Nagy-Britanniában élő magyarok jogainak jövőbeni biztosítására, Szabó László kijelentette: londoni tárgyalásain az üzleti szféra és a politika képviselői egyaránt azt mondták, hogy nem tudják elképzelni, miként maradhatna működőképes az ország a közép- és kelet-európai munkaerő nélkül. A brit munkanélküliség meglehetősen alacsony, és egyértelmű, hogy ha hirtelen eltűnnének a keleti EU-tagállamok munkavállalói, akkor Nagy-Britannia bajba kerülhetne. Ezt a brit fél is tudja - hangsúlyozta a KKM államtitkára.

Hozzátette: nyilvánvalóan a brit kormány is szeretné az EU-társállamokban élő brit állampolgárok jogainak további érvényesülését, vagyis ennek alapján elképzelhető egy kölcsönösen előnyős, pragmatikus megoldás, amely nem emel adminisztratív akadályokat e jogok érvényesítése elé.

Theresa May brit miniszterelnök többször hangoztatta azt az álláspontját, hogy London erről kérdésről a lehető leghamarabb, a kilépési tárgyalások nagyon korai szakaszában megállapodásra akar jutni az uniós társállamokkal, viszonossági alapon, vagyis azzal a feltétellel, hogy az EU-ban maradó tagországok is garantálják az ott élő brit állampolgárok jogainak további érvényesülését.

Szabó László a magyar-brit gazdasági kapcsolatokról szólva csütörtöki tájékoztatóján elmondta: e kapcsolatrendszer dinamikusan bővül, Magyarországon jelenleg 800 brit vállalat hozzávetőleg 50 ezer embernek ad munkát, a kétoldalú kereskedelmi forgalom 2015-ben 15 százalékkal emelkedett.

Arra a kérdésre, hogy a londoni City pénzügyi szolgáltatási központjából a brit EU-tagság megszűnése miatt esetlen távozni kívánó cégeknek a kormány felajánlja-e a magyarországi letelepedés lehetőségét, a KKM államtitkára azt mondta: Magyarország aktívan nem biztat brit cégeket arra, hogy elhagyják Nagy-Britanniát, de azoknak a vállalatoknak, amelyek úgy döntenek, hogy máshova települnek, Magyarország kiváló, ideális működési helyszínt tud biztosítani.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!