Szakértő: a jó kapcsolat Oroszországgal elsősorban gazdasági érdek

Külföld, 2018.09.19

A jó kapcsolat Oroszországgal elsősorban gazdasági érdek - mondta Ilyash György Oroszország-kutató az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök keddi moszkvai megbeszélései kapcsán.

Energetikai területen egyértelmű Magyarország függése, és nem látszik, hogy ez a közeljövőben csökkenne, ezért is fontos a jó, kiszámítható kapcsolat. Meghatározó a magyar gazdaság számára, hogy sikerült megkötni a 2020-as gázszállítási megállapodást és jó lehetőségek vannak a nehézipari, gyógyszeripari és vízgazdálkodási együttműködésre is - fűzte hozzá a Külügyi és Külgazdasági Intézet munkatársa.

Hozzátette: politikai téren a stabilitás fontos. Magyarország története az mutatja, hogy Kelet és Nyugat között érdemes megtartani az egyensúlyt, Kelet és Nyugat egyébként sem zárja ki egymást. Magyarország hídszerepet igyekszik betölteni, kezdeményezi a párbeszédet, de e téren koránt sincs egyedül, sőt, kifejezetten mérsékeltnek számít Ausztriához vagy Olaszországhoz képest - mutatott rá Ilyash György.

Kedden Moszkvában az orosz és a magyar vezető baráti hangulatú megbeszélésén számos téma került napirendre és számos pozitív fejlemény volt - tette hozzá.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!