Szakértő: Manfred Weber esélyesebb a néppárti csúcsjelöltségre

Külföld, 2018.10.20

Az Orbán Viktor által is támogatott Manfred Weber az esélyesebb az Európai Néppárt (EPP) csúcsjelölti tisztségére Kiszelly Zoltán politológus szerint.

A szakértő az M1 aktuális csatorna szombat esti műsorában megjegyezte, hogy az öt bajor keresztényszociális EP-képviselő közül csak Manfred Weber szavazta meg a Sargentini-jelentést, de jobban ismeri Közép-Európát és Magyarországot, mint ellenfele, a pártcsalád liberális szárnyához tartozó Alexander Stubb.

Kiszelly Zoltán nem tartja kizártnak, hogy Weber csak taktikai okokból támogatta a Sargentini-jelentést, hogy ezzel javuljanak az esélyei az Európai Bizottság élére.

A testület az elmúlt években kiállt a bevándorlás mellett, erősíteni igyekezett a migrációt, elnöke nyilvánosan fogadta Soros Györgyöt is - utalt a politológus az Európai Bizottság szerepére.

Magyarország számára nem mindegy, hogy az európai egyesült államok ötletét támogató vagy azt elvető jelölt lesz-e a bizottsági elnök - hangsúlyozta, megjegyezve egyúttal, hogy a múlt vasárnapi választásokon Weber szűkebb hazájában, Bajorországban a szavazók 60 százaléka bevándorlásellenes pártokra szavazott.

A jobbközép erőket összefogó Európai Néppárt (EPP) listavezetőjéről a pártcsalád november 7-8-i kongresszusán határoznak Helsinkiben. Kiszelly Zoltán szerint az esélyeket nem befolyásolja, hogy Manfred Weber ellenfele a rendezvénynek helyet adó Finnország kormányfője volt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!