Szakértő: nem várható, hogy Washington engedne a védővámok ügyében vagy az iráni kérdésben

Külföld, 2018.04.27

Frank Tibor Amerika-szakértő szerint nem várható, hogy Donald Trump amerikai elnök engedne az európai uniós acél-és alumíniumtermékekre kivetni tervezett védővámok és a párizsi klímaegyezmény ügyében, valamint az iráni kérdésben, noha erről győzködi a napokban hozzá látogató Emmanuel Macron francia elnök és Angela Merkel német kancellár.

Frank Tibor az M1 aktuális csatornán pénteken elmondta: Emmanuel Macron három napig volt Washingtonban, ezzel szemben Angela Merkel három órát tartózkodik ugyanott. "Nincs szó arról, hogy más történt volna közöttük, mint hogy pótolták azt a kézfogást, amely tavaly elmaradt" - tette hozzá.

Megjegyezte: Emmanuel Macron esetében egy államfőről van szó, akinek a protokoll szabályai szerint több jár, mint egy kancellárnak, ezért egyfelől érthető az a pompa és kitüntető figyelem, amelyben Macron részesült, másfelől úgy tűnik, az Egyesült Államok őt tekinti "az európai fülnek és szájnak", nem a német vezetést. Jelezte azt is: a francia és a német delegáció a legaprólékosabb módon összehangolta látogatása fő céljait.

Közölte: az Egyesült Államok az EU-s acéltermékekre 25, az alumíniumra 10 százalékos vámtételt állapítana meg, ez roppantul megdrágítaná a német és francia exportot és nagyon megterhelné a kétoldalú kapcsolatokat. Azt mondta: az amerikai elnök leállítaná az iráni rakétaprogramot. Ha az Egyesült Államok ebből kilép, akkor is maradnának befolyásos támogatói a programnak, mások mellett az oroszok és a kínaiak, mégis meggyengülne annak hatékonysága. Jelezte: az Egyesült Államok "ki akar vonulni" a párizsi klímaegyezményből is. Frank Tibor szerint a két európai látogató csupa olyan dolgot próbál elérni, amelyben az Egyesült Államok már korábban határozott és nem fog engedni.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!