Szakértő: valószínűleg a kormánypárt nyerne Szerbiában előrehozott választás esetén

Külföld, 2019.01.23

Ördögh Tibor Balkán-szakértő szerint valószínűleg a kormánypárt nyerne Szerbiában a kilátásba helyezett előrehozott választásokon.

Ördögh Tibor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában szerdán hozzátette, a közvélemény-kutatás szerint, amennyiben most tartanák a választásokat, a kormányzó Szerb Haladó Párt (SNS) 55 százalék, míg a 30 pártból és szervezetből álló ellenzéki tömörülés 12-14 százalékos támogatottságra számíthatna.

Elmondta: az előrehozott választásokra az adna okot, hogy az ellenzék hetedik hete, minden szombaton tüntet Belgrádban és több szerbiai városban, Aleksandar Vucic köztársasági elnök - egyben a SNS elnöke - lemondását követelve. A média a kormánypárt oldalán van, így ők tudják a legtöbb embert mozgósítani, a tüntetések pedig csak azt eredményezték, hogy még inkább megnőtt a kormánypárt támogatottsága.

Rámutatott: jelenleg az SNS koalíciós partnerek nélkül is megnyerné a választásokat, és többséget szerezne a kormányban, ezzel megválva a hátráltató, kompromisszumra kényszerítő tényezőktől.

A legutóbb 2016-ban tartottak előrehozott parlamenti választást a nyugat-balkáni országban. Az Ana Brnabic vezette kabinet megbízatása 2020-ban járna le, de a híresztelések szerint akár már idén áprilisban új miniszterelnöke lehet Szerbiának.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!