Szakértő: a franciaországi zavargások kevéssé hatnak a szavazatok újraosztására

Külföld, 2017.02.17

A Franciaországban egy színesbőrű férfi elleni erőszakos rendőri fellépés miatt kitört zavargások kevéssé hatnak az elnökválasztás előtt a szavazatok megoszlására, sokkal inkább befolyásolják azt a mindhárom jelölt körül zajló botrányok - jelentette ki Szűcs Katalin Franciaország-szakértő pénteken az M1 aktuális csatorna műsorában.

A Corvinus Egyetem tanára közölte: a zavargások azért sem jelentik a fő kampánytémát, mert azoknak nem a bevándorlás az oka, hanem társadalmi integrációs kérdés; nem a bevándorlók lázonganak, hanem a szubkultúrával rendelkező, jellemzően nagyon rendőrellenes külvárosi gettók lakói.

A kampányt alapvetően gazdasági kérdések dominálják, mint a munkahelyteremtés, az ország gazdaságának alacsony növekedése, a kisvállalkozók adóterhei - mondta Szűcs Katalin. Kiemelte: a zavargásokat elsősorban a Nemzeti Front jelöltje, Marine Le Pen állítja előtérbe, aki először egy az Európai Unióról szóló, majd az ország eurózóna-tagságáról szóló népszavazást is kilátásba helyezett.

A műsorban elhangzott, hogy jelenleg Le Pen 26 százalékkal vezeti a népszerűségi listát. A második Emanuel Macron, a centrum aspiránsa 22 százalékkal, míg a jobboldal jelöltje, Francois Fillon jelenleg 21 százalékot szerezne.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!