Szakértő: a német szociáldemokrata párt vezetése nagykoalíciót szeretne

Külföld, 2018.02.21

A Német Szociáldemokrata Párt (SPD) vezetése nagykoalíciót szeretne, de a közvélemény-kutatások szerint a németek többsége erre nem tartja alkalmasnak a pártot - erről Pócza István, a Századvég munkatársa beszélt az M1 aktuális csatorna szerda esti műsorában.

A szakember szerint az SPD a háttéralkuk pártja, sokszor választóival szembemenve ügyeskedik a pozíciókért.

A szociáldemokraták fiatalabb generációja szerint ellenzékbe kellene vonulniuk, hogy a párt ne menjen tönkre egy bizonytalan kormányzás során. A helyzetet bonyolítja, hogy a párt szimpatizánsainak többsége viszont nagykoalíciót szeretne - mondta.

A pártvezetés próbálja egyben tartani az SPD-t és szavazótáborát, e közben már a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Keresztényszociális Unió után a - tőlük jobbra álló - Alternatíva Németországnak (AfD) a második legnagyobb párt, nem az SPD. Ennek oka, hogy a szociáldemokraták gyengülnek, az AfD erősödik, ráadásul az SPD táborát elhagyók egy része az AfD-hez vándorol - magyarázta Pócza István.

Az SPD kicsit mintha viccpárttá válna: 15-20 ezer új tagja lett a közelmúltban, az ő céljuk a hírek szerint, hogy a nagykoalícióról szóló pártszavazáson a nemeket erősítsék. Mi több, az újdonsült párttagok között egy kutya is felbukkant - fűzte hozzá.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!