Szakértő: az Egyesült Államok ismét fokozottan figyel a Közel-Keletre

Külföld, 2017.05.23

Barack Obama előző amerikai elnök nyolc éve után a Donald Trump vezette Egyesült Államok újra fokozott figyelemmel fordul a Közel-Kelet felé - mondta Wagner Péter, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója az M1 aktuális csatornán kedden.

Donald Trump szombattól keddig tartó közel-keleti látogatásával kapcsolatban a szakértő azt mondta: a két célország, Szaúd-Arábia és Izrael, valamint az egész régió "úgy érezte", háttérbe szorult Barack Obama elnöksége alatt, pedig az amerikai külpolitika fő prioritása korábban évtizedekig a Közel-Kelet volt. Az, hogy Trump újra a régió felé fordult, azt jelzi, hogy fel kívánja erősíteni a radikálisok és az Irán elleni küzdelmet, és éppen ez az a két dolog, ami összeköti Szaúd-Arábiát és Izraelt is - tette hozzá.

Az izraeli-palesztin békefolyamatban közvetítő szerepe lehet az amerikai elnöknek, ezt az is elősegítheti, hogy az izraeli vezetőkhöz közelebb áll az ő habitusa, mint a megfontolt Obamáé, továbbá ő üzletemberként már szoros kapcsolatokat épített ki Izraellel. A palesztinok pedig "bárkit elfogadnak közvetítőnek, aki elősegíti, hogy Palesztinából egyszer önálló állam legyen" - fogalmazott.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!