Szakértő: az iraki szunniták nem bíznak a bagdadi kormányban

Külföld, 2017.08.10

Az iraki szunniták számára az Iszlám Állam nevű terrorszervezet volt a kisebbik rossz a bagdadi síita kormány mellett, amelyben továbbra sem bíznak meg - mondta Szalai Máté, a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában.

A kutató azt mondta: a szunniták nem érzik magukat biztonságban, ami nem is csoda, hiszen például Moszul felszabadítása után az internetre felkerült videókban látható volt, ahogy az iraki biztonsági erők komolyan vegzálták a szunnita lakosságot, az Iszlám Állam alvó sejtjeinek felkutatására hivatkozva. Az eseteket nem vizsgálták ki, csak lekerültek a videók a világhálóról, ez mutatja, hogy a bagdadi kormány nem elkötelezett a visszaélések feltárásában - tette hozzá.

Emiatt több szunnita többségű város közölte, hogy ha az iraki kurdok a szeptemberi népszavazáson az Iraktól való elszakadás mellett döntenek, inkább az ő területükhöz csatlakoznak. Ez jól jelzi, hogy nincs meg a bizalom Bagdad iránt, már ha volt egyáltalán - jegyezte meg.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!