Szakértő: nem telt el elég idő a Trump-kormány megalakulása óta a külügyi politika megváltozásához

Külföld, 2017.10.24

Gorka Sebestyén biztonságpolitikai szakértő, Donald Trump amerikai elnök korábbi tanácsadója szerint nem telt még el elég idő a Trump-kormányzat beiktatása óta ahhoz, hogy az amerikai külügyminisztérium politikája megváltozzon.

A magyar származású amerikai szakértő az M1 Híradójának nyilatkozva ezt azzal kapcsolatban mondta, hogy múlt héten Daniel Kostelancik, a budapesti amerikai nagykövetség ideiglenes ügyvivője a Magyar Újságírók Országos Szövetségének egyik rendezvényén azt mondta, a sajtószabadság terén negatív tendenciák figyelhetőek meg Magyarországon, a független médiumok alig jutnak állami hirdetéshez, és kísérlet történt arra is, hogy az ellenzéki újságírókat megfélemlítsék vagy munkájukat megnehezítsék.

Gorka Sebestyén szerint több kelet-közép-európai és balti állam diplomatája is panaszkodott már neki, hogy nem változott semmi a régi "Obama-politikához" képest, pedig az új elnök beiktatásától ezt várták volna.

Mint fogalmazott: le lehet egy minisztert cserélni, de attól még a gépezet nem változik meg.

Beszélt arról is, hogy Donald Trump külpolitikája az együttműködésről és a közös értékek megtalálásáról szól, és elődjétől eltérően nem akarja rákényszeríteni az amerikai mintát egy közép-európai államra sem.

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára a David Kostelancik által elmondottakra a múlt héten úgy reagált: nem tudják másként értelmezni az ügyvivő szavait, mint a magyar belpolitikába való kéretlen beavatkozásként.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!