Szakértő: Németországban egyre kevésbé zárható ki egy baloldali koalíció lehetősége

Külföld, 2017.02.07

Jól megválasztott kancellárjelöltjének köszönhetően Németországban nő a szociáldemokraták (SPD) népszerűsége, így egyre kevésbé zárható ki egy baloldali koalíció lehetősége a szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választáson - mondta Tamási Anna, a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában.

A szakértőt azzal kapcsolatban kérdezték, hogy hétfőn Münchenben Horst Seehofer bajor miniszterelnök, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke bejelentette: ismét Angela Merkel a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) és testvérpártja, a CSU közös kancellárjelöltje, és a két párt együtt küzd majd a szeptemberi szövetségi parlamenti választás kampányában.

Tamási Anna elmondta: a CDU-nak és a CSU-nak az utóbbi időben több kérdésben sikerült egyezségre jutnia egymással, az utolsó nyitott kérdés a menekültek befogadásának felső határa maradt. Az évi kétszázezres maximumhoz a CSU ragaszkodik, Angela Merkel viszont túl nagy politikai kockázatot lát abban, ha ezt nem tudják betartani. A két párt belügyi szakértői ugyan kidolgozták az úgynevezett lélegző határ koncepcióját - amelynek értelmében az évente befogadható menekültek maximumát évente felülvizsgálnák, ahhoz igazítva, hogy mennyi menekült érkezik -, ez azonban egyik pártvezetőnek sem felelt meg politikai okokból.

Ezt a kérdést félreteszik a választásokig, és addig inkább a baloldali koalíció formálódását igyekeznek ellensúlyozni - összegzett a kutató.

A baloldali pártokról szólva Tamási Anna felidézte, az SPD népszerűsége azután ugrott meg, hogy a párt január végén Martin Schulzot, az Európai Parlament volt elnökét kérte fel kancellárjelöltnek és pártelnöknek. Azt mondta, Schulz mindenképpen reálisabb kihívója Merkelnek, mint az eddigi pártelnök Sigmar Gabriel, viszont ahhoz, hogy egy baloldali koalíció alakuljon, Schulznak "fel kell tornáznia" jelenleg 23 százalék körüli népszerűséggel bíró pártját 30 százalék körüli szintre. Továbbá bonyolult tárgyalási folyamatot kell lefolytatnia az esetleges koalíciós partnerekkel, vagyis a Baloldaliakkal, a Zöldekkel és a liberálisokkal - jegyezte meg.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!