Szakértő: nincs kockázata a törökországi német támaszpont megszűnésének

Külföld, 2017.07.12

Nem jelent biztonságpolitikai kockázatot, hogy Jordániába költözik az eddig a törökországi Incirlik támaszpontján állomásozó, az Iszlám Állam elleni harcban résztvevő német alakulat - jelentette ki Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő az M1 aktuális csatorna szerdai műsorában.

Erről azután döntött Németország, hogy a törökök megtagadták a német szövetségi parlament tagjainak incirliki látogatását - idézte fel a kutató. Ez azt jelenti, hogy az áthelyezésnek nem biztonsági oka van, hanem egy negatív török gesztus következménye, Jordánia pedig megbízható tagja az Iszlám Állam elleni koalíciónak - tette hozzá.

Azt mondta: az elnöki rendszer bevezetéséről szóló népszavazás óta gyakorlatilag folyamatos választási kampány zajlik Törökországban, hiszen a referendum nyomán jövőre elnökválasztás lesz.

Recep Tayyip Erdogan török államfő és a kormánypárt számára a külföldön, elsősorban Nyugat-Európában élő törökök szavazatai igen fontosak. Ugyanakkor a nyugat-európai államok folyamatosan megtagadják, hogy a területükön kampányoljanak török politikusok, ami kiélezi a viszonyt. A NATO-tag Törökország megpróbál a NATO-tól függetlenebb politikát folytatni, ám "túltolta a biciklit", hogy kilátásba helyezte orosz fegyverek vásárlását - fogalmazott.

Arról is szólt, hogy a megromlott viszony ellenére sem érdeke Törökországnak az EU-val kötött menekültügyi egyezmény felmondása. Ennek egyrészt anyagi okai vannak, másrészt azért sem, mert újra menekültáradat zúdulna Törökországra, ha az érkezők esélyt látnának arra, hogy Nyugat-Európába jussanak Törökországon keresztül - mondta Gyarmati István.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!