Szakértők szerint "súlyosan elhanyagolt" állapotban van a holland hadsereg

Külföld, 2017.03.10

"Súlyosan elhanyagolták" a holland hadsereget Mark Rutte 2010 óta tartó miniszterelnöksége alatt, még a katonai kiadások növelése mellett sem várható, hogy 2021-nél korábban bevethető állapotban legyen a királyság hadserege - figyelmeztetett pénteken egy hágai kormányzati tanácsadó testület.

A néhány nappal a parlamenti választások előtt bemutatott értékelés szerint a következő kormánynak az európai uniós átlagra kellene felemelnie a védelmi kiadásokat a következő négy évben, az azt követő négy évben pedig el kell érni a NATO által elvárt szintet.

Hollandia tavaly a bruttó hazai termékének (GDP) 1,17 százalékát fordította katonai kiadásokra, az európai szövetségesek átlaga pedig 1,4 százalék körül van.

A NATO tagállamai 2014-ben vállalták, hogy 2024-ig a GDP-jük legalább 2 százalékára emelik védelmi kiadásaikat. Ezt a szintet azonban tavaly mindössze öt ország - az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Lengyelország, Görögország és Észtország - érte el.

Donald Trump amerikai elnök, aki korábban a NATO költségvetésének, az amerikai hozzájárulásnak az újratárgyalását helyezte kilátásba, nemrégiben közölte: még az év végéig "valódi előrelépést" vár a szövetségesek védelmi kiadásainak emelésében. Trump még az elnökválasztási kampány során úgy nyilatkozott, orosz agresszió esetén csak azoknak a NATO-országoknak a védelméhez nyújtana segítséget, amelyek teljesítették szövetségesi kötelezettségeiket.

Hollandiában március 15-én tartanak parlamenti választást.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!