Szanyi Tibor konkrét lépéseket vár az ifjúsági munkanélküliség ellen

Külföld, 2014.09.02

Az Európai Bizottsághoz fordult Szanyi Tibor szocialista európai parlamenti (EP) képviselő a fiatalokat sújtó munkanélküliség csökkentésével kapcsolatban - közölte kedden a politikus hivatala.

A közlemény szerint Szanyi, a magyar szocialista delegáció vezetője az ifjúsági munkanélküliség csökkentése érdekében konkrét megoldási javaslatokat is tett. Szanyi meggyőződése szerint az ifjúsági foglalkoztatási kezdeményezésre fordított összegek felhasználásának hatékony ellenőrzésével, az erre fordított keretösszeg növelésével és a jelenlegi 25 éves korhatár 30 évre történő emelésével valós eredményeket lehet elérni.

A politikus ismerteti, hogy a különböző tagországokban nagyok az eltérések a munkanélküliségi rátákban és a korösszetétel tekintetében.

Az Európai Unióban a munkanélküliségi ráta 10,3 százalék, ami azonban sok szélsőséget takar. Így például a fiatalok esetében már átlag 23 százalékos munkanélküliségi arányt mérhetünk, illetve egyes régiókban akár ennél jóval magasabb munkanélküliséget is takarnak ezek a számok - közli Szanyi Tibor.

Az MSZP-s EP-képviselő kommünikéjéből az is kiderül, hogy az Európai Bizottság válaszában rámutatott: a tagállamoknak prioritásként kell kezelniük a kérdést, különösen abban az esetben, ha a nekik címzett úgynevezett országspecifikus ajánlások erre vonatkozó javaslatokat tartalmaznak.

2014-ben több tagállamhoz intézett ajánlás is szorgalmazza az alacsony végzettségű és hátrányos helyzetű személyek munkaerőpiaci részvételének növelését - tudatja Szanyi.

A közlemény szerint az európai szociális alap és az úgynevezett ifjúsági foglalkoztatási kezdeményezés forrásai mellett a tagállamoknak a saját operatív programjaikon belül is a szociális alap befektetési prioritásainak megfelelő beavatkozási kategóriákat kell választaniuk, és ennek megfelelő forrásokat „elkülöníteniük”.

"A tagállamok kiterjeszthetik az ifjúsági garanciát további korcsoportokra is, ugyanakkor ügyelniük kell arra, hogy ez ne hátráltassa a 25 év alattiakra vonatkozó tanácsi ajánlások nyomán vállalt kötelezettségeik megvalósítását" - hangoztatja közleményében Szanyi Tibor.

Szanyi Tibor továbbra is azt szorgalmazza, hogy jöjjön létre egy olyan uniós ellenőrzési mechanizmus, melynek révén valamennyi tagállam intézkedései érdemben mérhetőek lesznek.

"Ezen ellenőrzés célja kell legyen, hogy semelyik tagállam ne trükközhessen a pénzügyi forrásokkal, és azokat biztosan a fiatalok munkanélküliségének hatékony csökkentésére fordítsa" - nyomatékosítja kommünikéjében a politikus. Az EP szociáldemokrata frakciója magyar küldöttségének delegációvezetője arra kéri a magyar kormányt, hogy fogadja meg az Európai Unió ajánlásait és éljen a lehetőségekkel.

"Nem lehet látszatintézkedésekkel szőnyeg alá söpörni a fiatalok munkanélküliségi helyzetének kérdését" - zárja közleményét az MSZP-s politikus.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!