Szász-Anhalt miniszterelnöke: az Európai Unió elképzelhetetlen Magyarország nélkül

Külföld, 2017.04.27

Németország Szász-Anhalt tartományának miniszterelnöke szerint az Európai Unió (EU) Magyarország, valamint a többi kelet-európai ország nélkül elképzelhetetlen.

Orbán Viktor fogadta Szász-Anhalt tartomány miniszterelnökét Reiner Haseloff - miután csütörtökön Budapesten találkozott Orbán Viktor miniszterelnökkel - az MTI-nek nyilatkozva arról beszélt, hogy Európa számtalan háborút és nézeteltérést élt már meg a nemzetek között, beleértve ebbe a 20. századi diktatúrákat Kelet-Európában.

Ezért különösen örülhetünk most annak, hogy az európai közösség Nyugat- és Kelet-Európára is kiterjed - fogalmazott. Ez az 1989-90-es "békés forradalom" eredménye, amit meg kell őrizni. A vasfüggöny nincs többé és ennek így is kell maradnia - jelentette ki a tartományi miniszterelnök.

Reiner Haseloff szerint a schengeni rendszer és a külső határok védelme "nélkülözhetetlen", ezért fontos, hogy az EU találjon gyakorlati megoldást az ügyben, annak érdekében, hogy a dublini és a schengeni szerződés továbbra is az Európai Unió jogi alapját képezhesse.

A miniszterelnök ezzel kapcsolatban kiemelte, "tiszteletreméltó", hogy Magyarország ezeket a szerződéseket magára vonatkozónak tartja és megpróbálja a lehetőségekhez képest betartani.

A politikus arra a felvetésre, hogy mostanában egyes magyar törvényeket sok kritika ért, azt mondta: el kell fogadni, hogy Európa szuverén államokból áll, amelyek önállóan határozhatják meg a törvényeiket. Az országok természetesen kötve vannak az európai szerződésekhez, amiket be kell tartaniuk, de az teljesen normális, hogy egyes részletkérdésekben eltérő véleményen vannak a tagországok.

Ez olyan, mint egy családban, ahol a családtagok közösen értékelnek témákat és döntenek bizonyos kérdésekről - tette hozzá a miniszterelnök.

Reiner Haseloff szerdán részt vett a reformáció 500. évfordulója alkalmából a Magyar Nemzeti Múzeumban tartott kerekasztal-beszélgetésen és kiállítás megnyitón. Ezzel kapcsolatban az MTI-nek azt hangsúlyozta, hogy a reformáció az európai történelem kiemelkedő eseménye, amelynek nem csak Európában, de azon túl is nagy jelentősége volt. Elmondta azt is, hogy a reformációnak az állam szempontjából is van egy fontos öröksége, ugyanis Luther Mártonig vezethető vissza a szociális állam eszméje.

(FOTÓ)
(MTI)

Galériánk

Orbán Viktor fogadta Szász-Anhalt tartomány miniszterelnökét Orbán Viktor fogadta Szász-Anhalt tartomány miniszterelnökét
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!