Szászországi miniszterelnök: "nem volt csőcselék és hajtóvadászat" Chemnitzben

Külföld, 2018.09.05

Nem volt csőcselék és hajtóvadászat vagy pogrom Chemnitzben - jelentette ki Michael Kretschmer, a németországi Szászország tartomány miniszterelnöke szerdán a drezdai tartományi gyűlésben (Landtag) az utóbbi napokban lezajlott chemnitzi tüntetésekkel kapcsolatban.

A Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa a tüntetéseket kiváltó emberölés áldozatának emlékére egyperces néma tiszteletadással kezdett ülésen hangsúlyozta, hogy a Chemnitzben történteket csak akkor lehet feldolgozni, ha az általánosítás helyett a tárgyilagosság nyer teret.

Így tudomásul kell venni, hogy nem a többséget képviselik mindazok, akik erőszakoskodtak, gyűlölködtek, vagy éppen náci üdvözlésre lendítették karjukat a hatóságok gyanúja szerint az országba menedékkérőként érkezett emberek által elkövetett bűncselekmény miatt tartott demonstrációkon. Ezek a tüntetők szélsőjobboldaliak voltak, a szélsőjobb pedig a német "társadalmat fenyegető legnagyobb veszély" - mondta a tartományi kormányfő, hozzátéve, hogy az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű párt a tüntetéseken betöltött szerepe révén "a jogrenden kívülre helyezte magát".

Az AfD - amely a napokban az Európai Hazafiak a Nyugat Iszlamizálódása Ellen (Pegida) nevű, szélsőjobboldaliként számon tartott mozgalommal tüntetett Chemnitzben - a német társadalom megosztására és a szélsőségek felerősítésére törekszik - mondta Michael Kretschmer. Hangsúlyozta, hogy az AfD nem alternatívát kínál Németországnak, hanem "Németország alternatíváját" akarja felépíteni, és ezzel a törekvéssel szembe kell szállni.

Azzal kapcsolatban, hogy a tartomány és benne Chemnitz a volt NDK területén fekszik, a politikus kiemelte: nem szabad lenéző módon, a folyamatokat nyugatról szemlélve ítélkezni a kelet-németországiak felett, mert az új tartományok a német társadalom"szeizmográfjai", olyan helyek, amelyeken megmutatkoznak az egész országban kibontakozó változások.

Aláhúzta, hogy a tartományi kormány már az ország újraegyesítése óta, a kilencvenes évek elejétől kezdve küzd a szélsőjobb ellen, de ez nem lehet egyedül a kormány feladata, a szélsőjobb eszméit "a társadalmi középből kiindulva" kell elutasítani.

Michael Kretschmer sürgette, hogy a német politika teremtsen pártpolitikai oldalakat átívelő egyetértést a migrációs politikában. Ennek a konszenzusnak a bűnelkövetővé váló menedékkérők elleni hatékony fellépést biztosító szabályokra is ki kell terjednie, ezért az eddiginél gyorsabban kell hozzáigazítani a jogszabályi környezetet a változó körülményekhez - mondta.

Azzal kapcsolatban, hogy a Chemnitzben történt erőszakos cselekmények jellemzésére Angela Merkel kancellár és szóvivője, Steffen Seibert is használta a hajtóvadászat kifejezést, a kancellár szerdán Berlinben egy más ügyben tartott tájékoztatón kérdésre válaszolva kijelentette, hogy nyilvánosságra kerültek felvételek, amelyek "nagyon világosan mutatják a gyűlöletet és azt, hogy ártatlan embereket üldöznek".

"Az ilyen cselekményektől el kell határolódni, éppen ezt tette Seibert úr, és én is" - mondta Angela Merkel.

Az ügyeletes helyettes kormányszóvivő, Ulrike Demmer szintén Berlinben tájékoztatóján kérdésre válaszolva kijelentette: a szövetségi kormány nem kíván a szavak jelentése körüli, "szemantikai vitákba" bocsátkozni.

Chemnitzben augusztus 26-ra virradóra egy 35 éves német állampolgárt késeltek meg. A bűncselekménnyel három férfit gyanúsítanak, mindhárman menedékkérőként érkeztek az országba, ketten előzetes letartóztatásban vannak, a harmadikat körözik.

Az eset demonstrációk sorozatához vezetett a szászországi városban. A gyilkosság napján tartott első, nem bejelentett tüntetésen és egy nappal később egy bejelentett demonstráción számos erőszakos bűncselekmény történt, amelyeket a német nyilvánosságban az elkövetők idegenellenességének és szélsőjobboldali, jobboldali radikális nézeteinek tulajdonítanak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!