Századvég: az FDP a migráció ügye miatt szállt ki a német koalíciós tárgyalásokból

Külföld, 2017.11.20

Pócza István, a Századvég Alapítvány kutatója szerint elsősorban azért szállt ki a liberális FDP a német koalíciós tárgyalásokból, mert a migráció kérdésében nem volt egyetértés a felek között.

A kutatót azzal kapcsolatban kérdezték hétfőn az M1 aktuális csatornán, hogy kudarcba fulladt hétfőre virradóra Berlinben a CDU/CSU jobbközép pártszövetség, a liberális FDP és a Zöldek egyeztetése a koalíciókötésről. Frank-Walter Steinmeier államfő nem kezdeményez előrehozott választást, hanem a kormányalakítási munka folytatását sürgeti.

Pócza István elmondta: a családegyesítés elfogadásáról vitáztak a pártok, amely szerinte a gyakorlatban azt jelenti, "megengedik-e azt, hogy újabb nyolcszázezer ember érkezzen Németországba". Hangsúlyozta: az FDP arra építette választási kampányát, hogy felelősen gondolkodik, jövőképében az szerepelt, hogy Németország megmarad a saját és az európai hagyományokon belül, ezért nem támogathatja a családegyesítést. Ezt elsősorban a Zöldek szeretnék, akik "mindenkit be akarnak engedni" az országba - tette hozzá.

Pócza István szerint a pártrendszerben a megszokott bal-jobb struktúra is megváltozni látszik. Kialakul egy olyan felosztás, amelyben az egyik oldalon a felelősen gondolkodó pártok vannak, amelyeknek van karakterük, és meg is akarják őrizni. A másikon meg azok, amelyek karaktert akarnak cserélni, és ebben az időszakban van Angela Merkel kancellár pártja, a CDU is, hiszen azokkal a keresztényi alapelvekkel "megy szembe", amelyeket képviselnie kellene - jelentette ki.

Megjegyezte azt is, szerinte a szociáldemokrata párt, az SPD "taktikázik", mert lehet, hogy előrehozott választásra lesz szükség.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!